Bonxto

Kerülgetjük, kerülgetjük hónapok óta, de valahogy nem mertünk bemenni a falatkányi falatkázóba a Falk Miksa utca elején. Egyszerre tűnik túl elegánsnak és nyilvánvalóan drágának, meg egy picit kopottasnak is. Másfelől ellenállhatatlanul izgalmasnak hatnak a baszk konyha különlegességei.

Az utolsó lökést az adta meg végül, hogy egy Falk Miksa utcai kitelepülésen lényegében kinéztük az emberek szájából a falatot, annyira gusztusos volt minden fogás. Utólag persze egészen nevetségesnek érezzük a fenntartásainkat, a Bonxto (ejteni boncsónak kell) teljesen sallangmentes, laza hely, semmi fakszni és még csak nem is drága különösebben. A műfajból adódóan érdemes sokféle ezt-azt összeválogatni, így minél többen ülünk egy asztalnál, annál többféle falatot cserélgethetünk a döbbenetesen jó szárított marhasonkától az iberico sonkákon át a hosszan érlelt manchego sajtokig, olajbogyó összeállításokig. De nem érdemes csupán a minőségi és autentikus hozzávalókon élvezkedni, próbára kell tenni a konyhát is. A kínálat hétről hétre változik, és a konyha szívesen játszik a Baszkföldre jellemző szárazföldi-tengeri alapanyagok összeboronásával is. Ennek legeklatánsabb példája ezúttal a véres hurka fésűkagylóval, amely füstölt paprika ágyon érkezik (találóan fekete-fehér-vörös névre hallgat a fogás), és mámorítóan finom.

Némi perverzió kell a bagettcikkre halmozott maroknyi bébiangolna elfogyasztásához és csak keveset segít az önfelmentésben a bébikre szemérmesen ráterülő fürj tükörtojás. Finom a garnélarákkal tálalt gazpacho is, spanyol borok, spanyol zene, jó hangulat: nem kell mindig olyan szégyenlősnek lenni, talán ez a tanulság.

V., Falk Miksa u. 21.

3 hozzászólás a(z) Bonxto bejegyzéshez
  1. etu Válasz

    Örülök, hogy valaki ír erről az étteremről, jó rendezvények is szoktak lenni. Viszont sajnos végig rosszul írtad a hely nevét, ugyanis először a t és utána az x : Bontxo ;)

  2. földhözragadt Válasz

    vonzó a kép, a leírás is, de a véres hurkát mégis kis mustárral fogom fogyasztani ezután is….

  3. földhözragadt Válasz

    valóban vonzó a kép, de a bébiktől azért megriadtam…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>