Kacsamell aszalt gyümölcsökkel

Kacsamellett főzni öröm és izgalom egyszerre, könnyű elszúrni, de ha sikerül, nagy és méltóságteljes, ünnepi fogássá válhat. Kudarcokkal van kikövezve tehát az út, de megéri sokszor próbálkozni. Most egy bevált eljárást mutatunk be.

A kacsamell többnyire nagyon zsíros húsrész, ennek több oka is van, egyfelől vízi szárnyasról van szó, másfelől nem kifejezetten a melle húsában van a pénz, hanem a felpumpált májában. Ha sikerül kis méretű, vékony zsírrétegű kacsamellett kapni, az nagy szerencse. (Vadkacsa is kivételt képez.) Ha nem sikerül, az eljárás a következő. A zsírt haránt irányban, sűrűn kockásra irdaljuk, egészen a húsig átvágva.

A bőrös részt sózzuk, borsozzuk, a húsos részt só, bors, zúzott fokhagyma és őrölt rozmaring elegyével dörzsöljük be. Ekkor egy serpenyőben a mellett bőrös felével lefelé, kíméletes lángon sütni kezdjük. A képződő zsírt időről időre leöntjük róla, mert nem abban akarjuk konfitálni, megfőzni, viszont a zsír később jó szolgálatot tesz. Vigyázni kell a hőmérsékletre, a túlzott megpirítás előtt érdemes figyelni rá, hogy lehetőleg  a zsír legnagyobb részét kisüssük. Ezután megfordíthatjuk, és rövid 3-5 percig a húsos részt is megpirítjuk, és kivesszük a mellett a serpenyőből.

Egy tepsibe aszalt gyümölcsöket (szilvát okvetlenül), fokhagymát, lilahagymát teszünk, erre tesszük rá a kacsamelleket, immár bőrös felükkel fölfelé. Kevés zsírt is öntünk alá, majd alufóliával letakarjuk és 15 percre az előmelegített sütőbe toljuk. Mikor kész, a húst még külön tálban pihentetjük, közben pedig a tepsiben visszamaradt aszalt gyümölcsös-fokhagymás pecsenyezsírt besűrítjük és főzőtejszínnel mártássá dúsítjuk.

A kacsamellet éles késsel közép-vékony szeletekre szeljük, így tálaljuk, rizzsel például, meg a mártással. (Ha sok kacsamell van, még vékonyabbra szelve hidegen, felvágottnak is kiváló.) Háp-háp.

One Response to Kacsamell aszalt gyümölcsökkel
  1. szögedi lány Válasz

    Vendégeknek való étek, nagy sikert lehet vele aratni, de ha kiszárad, átalakítással sem menthető. Még jó, ha akad a mélyhűtőben egy kis előre-panírozott csirketallér…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>