Tarhonyás hús

Egyszerű népi étel, ebből következően nem csak laktató, de ellenállhatatlanul finom is. Minden hasonlóságuk ellenére döbbenetes különbség van a marha/sertés pörkölt tarhonyával és a tarhonyás hús között. Mind a kettő kiváló persze, de míg az utóbbi klasszikus egytálétel, a másik esetben a “targonya” csak köretként funkcionál, ami minden bizonnyal megalázó neki.

Ezt bizonyítandó, egy fontos Dévényi Ádám dalból idézünk:

“Bár tarhonyával a pörkölt elmegy este,

pedig uborkával van szerelembe esve”

Tarhonya-aratás valamikor a húszas években

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eljárás itt is pörkölt készítésével kezdődik, méghozzá leginkább valami pörköltnek való, kicsit zsírosabb sertésből, például lapockából. És persze maradjunk autentikusak, úgyhogy szalonnát pirítunk elsőként.

A szalonna zsírján megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, ezen pirítjuk alaposan meg a kockára vágott sertéshúst. Só, bors, majd valamivel később pirospaprika. Ha a hús nem enged elég levet, kevés vízzel is felöntjük, mindig megvárjuk, míg elforrja (“zsírjára pirul”), és ezt az eljárást párszor, türelmesen megismételjük. Utána rádobunk még egy felkarikázott tv paprikát, és egy-két cikkre vágott paradicsomot, zúzott fokhagymát. Ízlés szerint őrölt kömény és majoránna is kerülhet bele. Fedő alatt, időnként kevergetve hagyjuk, hogy a lé teljesen összeálljon, egységes legyen, csak a húskockák legyenek beazonosíthatóak. Ha nagyon turbózni akarunk (én megtettem), tehetünk bele ekkor pár karika jóféle kolbászt is.

A két iskola a tarhonya elkészítésénél válik el egymástól. Az egyik szerint a tarhonya külön készítendő el és a végén forgatja össze a pörkölttel. Én ezt nem tanácslom. A tarhonyát kezdjük el hagyományosan elkészíteni, zsíron megpirítva, épp annyi vízzel felöntve, amennyi kényelmesen ellepi, de mikor már ezt felszívta, tegyük bele a kicsit hosszabb lére hagyott pörköltbe, a pörkölt szaftját szívja magába, ott lényegül át egytállá…

Kenyér és kovászos uborka a szériatartozék része, természetesen.

2 hozzászólás a(z) Tarhonyás hús bejegyzéshez
  1. Mackóúr Válasz

    Stimmel a fotó, a lányok valóban a húszas éveikben vannak!

  2. szögedi lány Válasz

    náluk egy másik “vidéki rokon”, a krumplis tarhonya a nyerő, talán még kicsivel több ízt és kalóriát tartalmaz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>