A Nyúlon túl: Szél Fiai Cellárium: Tibor apátok bora – kritika

Kicsit sok is a jóból; ennyi humor alig fér el a palackon, „Tibor apátok bora”, Pannonhalmi Nyúl-York-i Priszling, ráadásul Nyúlról, a Szél Fiai Celláriumtól… Ez egy picit túlzás, és ha idevesszük a kézzel rajzolt palackdíszítést, meg a csavaros tetejt is; alapos okunk van gyanakodni.

Az egymozdulatos kibontás után viszont máris elpárolog a gyanú. Szép, tiszta, halvány szalmasárga színű bor párásítja be a poharunk falát. Egy 2013-as szemelt rizlinggel ülünk szemben és most már csupa jót várunk, jót is kapunk. Illatban vilmoskörte, aszaltgyümölcsök, és herbárium, vadvirágok színes serege.

Az első kortynál magával ragad a rizling eleganciája, hűvös mértéktartása. Hosszú lecsengés, markáns test, gyönyörű harmónia a savakkal, és a viszonylag magas (13.5) alkohollal. A vadvirágok, gyógynövények itt is előjönnek, körte helyett viszont már fehér húsú barack a vezető gyümölcsjegy. A löszös talaj semlegessége kifejezetten jól áll a decens bornak, amelyet a legnemesebb tengeri halakhoz, például grillezett aranydurbincshoz ajánlanánk.

A mértéktartó hordóhasználat kölcsönöz csipetnyi krémességet is a bornak, így akár tejszínalapú szósszal, hollandi mártással tálalt langusztához is el tudnánk képzelni. (És milyen jó is lenne, nem igaz?)

Személyiségében egy igazi dáma, szándékosan pár perccel később érkezik a fogadásra, és megjelenésekor mintegy parancsszóra tekerednek hátra a nyakak. Nem lehet másra figyelni mellette.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>