Bock Bisztró Balaton – kritika

Döbbenetes panoráma, még döbbenetesebb autópark fogad minket a Balaton túlsó csücskénél, Vonyarcvashegy oldalában. Itt aztán tényleg összegyűltek a gazdagok és szépek, akik ösztönből tudják mi a jó. Hosszában-széltében beláthatjuk az egész tavat a volt Festetics kastély tágas teraszairól, és meghittebb erkélyéről, alattunk a balatoni naplemente romantikus fényében makettszerűen úsznak el az apró játékvitorlások (már amelyiknek a gazdái nem éppen itt ücsörögnek körülöttünk).

Ez itt tehát az „első vidéki” Bock bisztró, amely a lánc negyedik eleme: a pesti és a budai oldal egy-egy kirendeltsége mellett, a kies koppenhágai étterem után idén télen nyílt meg a balatoni Bock. Az északi part népének nagy felvevőképessége van a minőség tekintetében, a déli partnak meg ott a Kistücsök: a Bock bisztró nyerő helyzetben van. Már csak jól kell csinálni.

Bock Bisztró Balaton

Kép: Bock Bisztró Balaton / Facebook

Az étlap mintegy kétharmada, mondjuk így, a kályhától indul, a körúti Bock legnépszerűbb fogásait kínálja, a kisebbik harmadban pedig teret enged a Balaton régiónak. A széles kínálatot nyújtó borlap is tavat körülvevő borrégiók tételeire épít, mellette önálló egységként szerepelnek az állandó partner, Bock József villányi borai.

Indokoltnak érezzük, hogy a helyi ízekre menjünk rá, a többit Pesten is kóstolhatjuk. Kezdjük a leggyengébb ponttal: az újragondolt casino tojás nem bír nagy élvezeti értékkel, kedvező árérték arányán kívül (500Ft) nem sok érdekességet vonultat fel. Másik előételünk, a szürkeharcsából készült „rilette” jópofa gegre épül: nyitott szardíniásdobozban érkezik, íze és állaga pedig egészen lehengerlő, citrusos-olajos gazdag étel.

Egy étterem, ahol végre olyan vegetáriánus fogással is találkozunk, amely nem valamely húsételt imitál, vagy helyettesít, hanem saját jogán is tiszteletet követel: ilyen a tandori fűszerezésű ropogós zöldség-összeállítás, enyhén csípős, sűrű tejfölös szósszal. A roppanós bundájú gomba és a harsogóan friss cukkini külön is megemlítendő.

A heti ajánlattól is hagyjuk magunkat elcsábítani; a keszthelyi fogas új, korábban ismeretlen szférákba röpít. A halsteak parázson füstölt kéreggel,belül frissen és szaftosan érkezik, körülötte rafinált rákvaj és diszkrét kapros szósz, szépen megkapatott paprika darabokkal. Külön tányéron petrezselymes újkrumpli, ilyen a tökéletes fogás.

És hogy milyen a tökéletes császármorzsa, arról is hamarosan meggyőződhetünk. Amúgy is egyik kedvenc csemegém, amit porból készítve, tucat barackízzel is örömmel rendelek bárhol, itt azonban olyan változatával ismerkedem meg, amit elképzelni sem tudtam. A Bocknál ugyanis fahéjas cukorral pirított szilvakompóttal, szilvalekvárral készítik, és mintha egy kis dió is került volna bele, de ezt már lehet, hogy csak hozzáálmodom.

A remek balatoni fehérborok után ehhez a desszerthez már tisztelettudóan a villányi névadó borát, egy Kadarka selection-t választok, ami a fahéjas szilva harmonikus kísérőjévé válik. Mint ahogy kiváló kísérőnk mindvégig a szakmája csúcsát képviselő felszolgáló is. És tulajdonképpen a számlába se kell belehalni.

Akár nyár nélkül is érdemes már felkeresni a Balatont.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>