Osso bucco újra

Esett már róla szó, de olyan jó hallani, hogy felelevenítjük a jó öreg osso buccot, vagyis a csontos borjúlábszárat, a szárazföldi olasz konyha netovábbját. A változatosság kedvéért most lassú tűzön, pontosabban slow cookerben készítjük.

Az osso bucconak két nélkülözhetetlen hozzávalója van. Az egyik a türelem, amely járulékos haszonként rózsát terem, a másik pedig maga a csontos borjúlábszár, amit viszont nagyon kevés helyen és ott is ritkán lehet kapni. Annyira kivételes csemege, hogy rosszabb esetben marhalábszárral is beérhetjük, de ebből sem hiányozhat a jó kis velőscsont a közepéről. Fontos megjegyezni, hogy ritkasága dacára egyébként nem különösebben drága húsféleség ez, olcsóbb, mint a legtöbb marhahús, inkább a leveshúsok árkategóriájában mozog.

Első lépés az osso buccohoz

Egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk föl, ezen körbepirítjuk a húst. Mikor réteg képződött rajta, óvatosan kiemeljük és áttesszük a lassúfőző edénybe, úgyis mint, slow cooker. A serpenyőben, a visszamaradt zsiradékon hagymát futtatunk meg, erre egy konzervnyi hámozott paradicsomot borítunk. Mediterrán hangulatban fűszerezzük, zsályával, borókabogyóval, oregánóval és persze sóval, törött fekete borssal.

Kicsit összeforraljuk a hozzávalókat, majd felöntjük egy kevés alaplével, adunk hozzá egy-két babérlevelet és az egészből egységes, viszonylag sűrű szószt forralunk össze. Ezzel öntjük le a slow cookerben pihenő marhalábszárat. A szószban elrejtünk egy-két meghámozott krumplit is, jó lesz az velefőtt köretnek. Elindítjuk a ketyerét.

Mintegy 8 óra múlva ott illatozik a finom osso bucco a tányéron, mellette a gőzölgő zöldségek, sűrű szósz. Ne felejtsünk el pirítóst tálalni hozzá, mert a kipiszkált velő alá bizony az illik a legjobban és egy csipetnyi só. Rendben is volnánk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>