Spárgás pasta

Ismét menjünk le spárgába, “míg lehet, s szabad”, hiszen “rohan az idő, elmúlik a nyár, évek múlnak el”, stb, de hagyjuk is az idézeteket, mert tényleg eliramlik a spárgaszezon, aztán nézünk, mint Rozi a moziba.

A paradicsomos alap nem kifejezetten megszokott a spárgás ételeknél, de nem is eretnekség, mert vannak ilyen receptek is. Szintén nem szokványos, hogy a spárga egy pasta szószába (sugo-jába) kerüljön, pedig adja magát a dolog. Az olasz tésztaételeket mindenki szereti, már egyre többféle száraztészta kapható, a legjobbak durumlisztből készülnek, nincs bennük tojás, nem kell olaj a főzővízbe, csupa egészség. Én most tortiglionit használok, de bármiből lehet.

Az eljárás hasonlatos bármilyen spagetti készítéséhez, magyarán elkészítjük a sugo-t, közben kifőzzük a pasta-t, majd leszűrjük (nem mossuk le) és beletesszük a sugo-ba, összeforgatjuk és tálaljuk rögvest.

A sugo-hoz kevés olívaolajon finomra vágott hagymát pirítunk, erre felcsíkozott sonkát dobunk,ha elkezd pirulni, rádobjuk a megtisztított, 2-3 cm-esre vágott spárgát is. Ha az alap már kezd összeállni és jól pirulgatni, hozzáteszünk egy konzervnyi hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük bazsalikommal és oregánóval. Ha szükséges, kevés vízzel is lazábbá tehetjük a szószt, majd várjuk, hogy a paradicsom szétfőjön, a szósz összeálljon. A vége előtt félbevágot olajbogyó következik, és ízlés szerint tejszínnel is dúsíthatjuk.

Közben elkészült a tortiglioni is, amit leszűrünk, lecsepegtetünk, majd belezúdítunk a szószba, amivel alaposan összeforgatjuk. Azonnal tálaljuk, parmezánnal is lehet, de én most friss puha kecskesajtot morzsoltam a tetejére. Nem bánta meg senki. (Igaz, egyedül fogyasztottam el.)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>