Saly Noémi: Semmiből is finomat

Aki, mint például jómagam is, Saly Noémi munkásságát nyomon követi, biztos abban, hogy a szerző valósággal mindent tud a régi magyar konyháról, az emberöltőkkel korábbi vendéglátásról, valamint a háztartás valamennyi fortélyáról a befőzéstől a tartósításon át az újrahasznosításig. És az sem véletlen, a magyar történelem vérzivataros századaiban oly sokszor jelentek meg ínséges időkre összeállított szakácskönyvek.

Háborúsételek, filléres konyha, találékony háziasszonyok receptgyűjteményei. Mert élni csak kell, enni csak kell… Nem állíthatjuk – talán – hogy most is ennyire rossz lenne a helyzet, de Saly Noémi gyűjtése remek gyakorlati útmutató a spórolós konyha viteléhez.

Saly Noémi Semmiből is finomat

A felépítés is remek, régi nyomatokkal, plakátok, élelmiszerjegyekkel gazdagon illusztrált kötet sorolja a váratlannál váratlanabb fogásokat, és hogy ne érezzük annyira elveszettnek magunkat, mindegyik receptet pár mondatos friss eligazítás kíséri. Sütemények, húsmentes ételek, befőttek, kerti javak, főzelékek: a semmiből is finomat főzhetünk.

Vannak persze, úgymond, „véleményes” fogások: a lencsebifsztek, a karfiolpörkölt, vagy a tüdőlepény receptjét olvasva aligha fog bárki fejvesztve a konyhába rohanni, de a Steinbachné Szakácskönyvéből ollózott sültpaprika salátát, vagy a meleg tormamártást a legmodernebb, egészségtudatosabb háztartásban is bátran vállalható fogás.

Kifejezetten szép, jó kiállítású kötet, kellemes forgatni, nézegetni, ihletet meríteni és áldani a sorsot, hogy annyi balszerencse közt legalább háború épp nincsen.

Saly Noémi Semmiből is finomat

One Response to Saly Noémi: Semmiből is finomat
  1. Mackóúr Válasz

    Köszönöm a könyvbemutatót, ez remek!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>