Gál Lajos: Szó-Lá-Ti Olaszrizling hordóválogatás 2012 – kritika

Gál Lajos: Szó-Lá-Ti Olaszrizling hordóválogatás 2012A Szó-Lá-Ti az egyre inkább jellemző erőltetett borász-szóviccek és kényszeredett szójátékok sorában a jobbak közül való, merthogy úgy egerszóláti lenne a szerencsétlen… A tisztán olaszrizling hordóválogatás évek óta zászlósborai közé tartozik Gál Lajos egri borász pincészetének, ma már ismert, önálló márkanév és nem csupán a könnyű megjegyezhetőség okán.

A 2012-es superior tétel mintaszerűen sikerült. Ha már úgyis október lett az olaszrizling hónapra, úgy méltó, ha mi is egy ilyen remek bort mutatunk be. Szalmasárgánál leheletnyit mélyebb, aranynál kicsit világosabb szín, szép, elegánsan tiszta. Illatban hozzá az elvárható és jellegzetes mandula, barackmag illatot, de jut terep a fehérhúsú őszibarack gyümölcsének is, hozzá még mézes virágillatok, akác, hárs.

Kifejezetten vonzó, friss, üde illet, koncentrált nyárutó. Kóstoláskor már szikárabb jellemzőkkel találkozunk. Nagy test, tüzes bor. Élénk, de nem harsány, tölgyfahordóban szépen lekerekített savak, hosszú-hosszú lecsengés, ami azért a kicsit magasabb alkoholnak is köszönhető (13.5%).

Az illatban sejtetett gyümölcsösség ízben már elhalványul, mandula helyett pedig inkább kis diós, vajas ízjegy észlelhető, az egyértelműen beazonosítható, battonage technológiára utaló krémes jelleg mellett. A komplex borhoz egészen széles spektrumon tudok ételkínálatot elképzelni, fokhagymás pulykacombot is akár, de én például káposztás bableveshez fogyasztottam. Igaz, mert ez volt pont az ebéd…

Személyiségében egy mokány béreslegény. Aki épp alaposan megrakja a szekerét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>