Sertéspörkölt gombával

Hogy ne teljesen úgy készüljön, mint a vörösboros marhapörkölt, kicsit megvariáltam a dolgot gombával, meg azért is, hogy a válogatós kisközönségnek legyen mit kipiszkálni belőle, mégis maradjon bent is valami… Hasonló elvek alapján vörösbor sem került bele, mondjuk amúgy sem érdemes, a marhapörkölt jobban elbírja, a sertéspörkölt kicsit vékonyabb annál.

Seréspörkölt gombával

Máskülönben persze sok a hasonlóság. Például abban is, hogy érdemes minél rövidebb leven készíteni, és mindig zsírjára pirítva, csak kicsit, „apródonként” felönteni. Na de ezzel kicsit előreszaladtunk, mert ugye mit is kéne felönteni?

Kaptunk egy kis hízott májat, úgyhogy volt itthon libazsír (máj már nem), így azon pirítottam meg az apróra vágott vöröshagymát. Félrehúzva ment rá egy jó adag, de nem elvakult mennyiségű minőségi pirospaprika, majd picinyke víz. (Könnyű egyébként túlpaprikázni, érdemes vigyázni. Mértéktartás, mértéktartás, mértéktartás.) Egy paradicsomot és egy tv paprikát is szétfőztem bele, hogy legyen egy kis alapja a későbbi szaftnak. Mikor szépen egybeolvadt minden, jött a nagyobb adag, kis kockákra vágott sertéscomb. (És ezzel véglegesen eldől, hogy sertéspörkölt lesz belőle, mert egész eddig más is lehetett volna.) Só, bors, fokhagyma. Klasszikusan nem feltétlenül kell bele majoránna (persze fokhagyma sem), de kár kihagyni, mert sokkal frissebb, könnyedebb és persze izgalmasabb lesz. Őrölt kömény viszont kell bele.

Mikor a hús már sehol sem nyers-színű, kezdődik a türelemjáték. Pici vízzel felöntjük, hagyjuk elfőni és lepirulni az egészet, aztán újra és újra, ameddig a türelmünk el nem fogy. Ha a hús puha, akkor kicsivel több lében hozzátesszük a rusztikusra vágott gombát: kábé egyszerre fog megpárolódni a gomba és elpárologni a pici többlet lé, visszamarad a sűrű, gombás sertéspörkölt. Amit tarhonyával, tejföllel, friss kenyérrel és savanyúsággal adunk fel. Lehet kipiszkálni mindenkinek, amit akar.

2 hozzászólás a(z) Sertéspörkölt gombával bejegyzéshez
  1. spori Válasz

    én csak a majorannát piszkálnám ki, de azt ugye nem lehet… egyébként nagyon ízletes lehet a türelemjáték eredménye.

  2. [...] első lábas programja: pörköltöt készítünk, sűrű, lecsós alappal, mert ez fogja megadni a szaf... dibbuk.hu/2014/03/12/rakott-kaposzta

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>