Rizling fiú – Laposa Bence, badacsonyi borász

Októberben minden szem (és száj) az olaszrizlingre tapad. Laposa Bence badacsonyi borász az olaszrizling mozgalom egyik elindítója, igazi közösségi ember, ezzel együtt nagy csatákat is tudhat már a háta mögött. Vele beszélgettünk.

Laposa Bence, badacsonyu borász„A magyar borok és borvidékek egyetlen pozitívuma jelenleg a sokszínűség.” Fanyar humorral, de elég keményen fogalmaztál a magyar borokkal kapcsolatban az Olaszrizling Október rendezvénysorozat felvezetőjében.

Igen, tényleg úgy látom, hogy a magyar bor, mint kategória a világban nem csak eladhatatlan, de nem is értelmezhető kategória. Ennyiféle fajtát, ennyire sokfelé szabdalt borvidékeket nem lehet egységessé, vonzóvá, keresett márkává tenni külföldön. Ezért is üdvözöltük örömmel és várakozással az Olaszrizling Október sorozatot, mert  – a már bevezetett és sikeres Furmint Februárral közösen – kiemel egy szőlőfajtát a nagy egészből, és a megismerhetetlen katyvasz helyett azt állítja mind belföldön, mind a külföldi vendégek felé: tessék, itt van két helyi, karakterisztikus fajta, ez alapján ismerjétek meg a hazai borászatot.

A Laposa Borbirtok mellett a Badacsonyi Kört is képviseled. Mit érdemes tudnunk erről a szervezetről?

A kezdeményezés tulajdonképpen egy baráti társaságból alakult. Tagjainkat nem csak a magánéletben, hanem a szakmai munkában is szoros összefogás, együttműködés jellemzi. Azt látjuk, hogy más borvidékeken is egyre több a sikeres közös fellépés, de ezek az együttműködések szinte kizárólag egy-egy szűk mezsgye mentén valósulnak meg: vagy egy közös márkát építenek, vagy az eredetvédelem kérdésében harcolnak közösen, vagy a szűk szakmai kérdéseket vitatják meg. Mi ennél komplexebb szemlélettel, nagyobb ambícióval hoztuk létre a Badacsonyi Kört, szeretnénk az egész borvidéket bemutatni, ismertté tenni, megmutatni kik vagyunk, hogyan dolgozunk, szeretnénk hozzájárulni a táj, a környék megismertetéséhez. Ha úgy tetszik, a bor nem is a legfontosabb hívószó, hanem csak mint a badacsonyi táj egyik meghatározó attribútuma kerül a zászlóra. Teljeskörű élményt szeretnénk népszerűsíteni és ennek érdekében a köztudatba beemelni a magas színvonalat előállító helyi kistermelőket, gazdákat, turisztikai vállalkozásokat is.

Az elmúlt egy-két évben sajnos a nagy visszhangot kiváltó balhék sem kerülték el a borvidék meghatározó vállalkozásait. Erre válaszként születnek most meg a közös együttműködések?

A kettő független egymástól. Valóban hagytunk a hátunk mögött egy-két rossz emlékű történetet, de az együttműködés szerintem inkább annak köszönhető, hogy lassan mindenhol az alapítók utáni második generáció veszi át a birtokok irányítását, és a fiatalok már nem csak képesek, de szeretnének is együttműködni, közös célokért dolgozni. A nyitottságnak és az aktív kezdeményezésnek máris számos kézzel fogható eredménye van, ami az egész borvidékre jó hatást gyakorol. Elindult a régiós buszjárat, sikeres a budapesti „Badacsony New Yorkban” rendezvényünk is, létrejött egy hatékony turisztikai egyesület, és meg kell említeni a másik fontos badacsonyi borászközösséget, a velünk mindenben közösen gondolkodó VSOP-t is.

És még nem említetted a Balatoni Bort a Balatonpartra! programot, és a „badacsonyi módra” halderelye receptet sem!

A világ komoly bortermelő országaiban nem fordulhatna elő, hogy egy meghatározó borvidéken ne csak szinte kizárólag a helyi borokat lehessen kapni. A Balaton partján ezzel szemben szegényes, szűk a balatoni borkínálat, amit mindnyájan tragikusnak gondolunk. A turisták minőségi időtöltésébe a helyi gasztronómia megismerése az egyik legfontosabb sarokkő, azon keresztül ítélik meg a régiót, hogy milyen a szállás, milyenek a szolgáltatások, milyen a bor, milyen a gasztronómia. Ezért ösztökéljük a helyieket, hogy a Balatonra jellemző, minőségi borokat kínáljanak mindenhol. Sajnos Badacsony nagyon későn lépett a fejlődés útjára a többi borvidékhez képest, így a gasztronómia színvonala is szomorú képet fest egyelőre, a hekk és a hurka, a bódék világával találkozik a nem célirányosan érkező turista. Az étkezés megújítására, az alternatíva nyújtásra tett kísérletünk a halderelye, amely egy új, közösen kitalált recept, amihez leginkább a badacsonyi borok passzolnak, és maga az étel is rendkívül jellemző a régiónkra. A receptet közkinccsé tettük, így az országban bárhol előállítható, reményeink szerint egyre többen keresik is majd.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>