Hét nyelven beszél – Kispiac Bisztró kritika

Egyelőre még csak keveset lehetett látni-hallani a Kispiac Bisztróról, de meggyőződésünk, hogy ez nem lesz hosszan így. Helyet kapni már most sem egyszerű az egészen aprócska helyen, de ha sokan hírét veszik a mutatványnak, kifejezett szerencse kell majd a szabad asztalhoz.

Megjegyezzük, a szakácsoknak is kötélidegzet kellhet: egy egészen szűk sávban dolgoznak egymás mellett nem elhanyagolható hőmérsékleti kitettség közepette. A forróság itt kötelező elem, a Kispiac ugyanis igazi „pecsenyéző”, drabális méretű, vajpuhára-omlósra sülő húsdarabokat forgat a célberendezés (rotisserie), a húsokat aztán még a kicsöpögő zsír felhasználásával még egyszer kérgesre sütik, de ebben a zsiradékban készül el a sült krumpli, és a több köretféleség is.

Kispiac Bisztró

Kép: Kispiac Bisztró/Facebook

A főszakács le nem hervadó mosollyal mutatja ezredszer is végig, hogy mi készült ma a csodaszerkezetben, és tényleg alig lehet választani a császárszalonnák, rostélyosok, báránycsülkök, borjúnyakak közül. A kákabélűek választhatnak egész grillcsirkét, vagy fél pecsenyekacsát is, hogy azért ők is csipegessenek valamit… Nincs előre megírt menü, minden aznapra készül, függően attól, hogy mit szállítanak a Vásárcsarnokból (a Nagycsarnokból és nem a szomszédos Hold utcaiból, ez egy picit persze megtévesztő).

Hogy minden részletre figyelnek, mutatja, hogy értően, láthatóan nagy műgonddal állt össze a borlap is, és boldogan voltunk részesei az elmúlt egy-két év legragyogóbb pincérteljesítményének is. Egy fiatal fiúcska a legteljesebb magabiztossággal, már-már baráti gondoskodással és irigylésre méltó lazasággal robotol a helyen, a kínai lányvendéggel angolul flörtöl – az udvariasság szabályait természetesen teljes mértékben tartva – a váratlanul beeső olasz vendégekkel anyanyelvükön tárgyal, közben érdeklődik mindenkinél, hogy mindenki jól mulat-e, ízlik-e az étel. Ügyel a részletekre.

Az előételek talán kevésbé hangsúlyosak a helyen, a mádi borral elkészített kacsamájpaté nagyon finom, de a máj ikrásnak hat, a kéksajtos kence itt-ott kicsit folyós-vizes, de ezekről is elmondható, hogy minden helyben készül, ellenőrzött, magas színvonalú alapanyagokból, nagy törődéssel.

Pecsenyézőről lévén szó, kulcskérdés a savanyúság, ezen a fronton is magasan megugorják a lécet: a tulajdonos édesanyja maga savanyítja otthon a zöldségek túlnyomó részét. A karfiolból, csalamádéból, zöld dinnyéből, zöldparadicsomból, almapaprikából, pepperoniból és egyéb hordós savanyúságokból összeállított tál frenetikus.

A főszereplő ezúttal a malac hasaalja, vagyis a császárhús lett: jókora szelet, alig legyűrhető méretű hús, sok-sok rezgős zsírréteggel, olvadósan vajpuha színhússal, vékony, roppanósra sült bőrrel: pont, ahogy a dietetikusunk ajánlja. Lenne még derelye, barátfüle, vagy más desszert is, de egyszerűen nem fér.

A kávé a nagyon biztató külsejű kávégép ellenére sem teljesíti a hozzá fűzött reményeket, de az egész hely, a konyha és a személyzet munkája akkora élmény, hogy szinte sajnáljuk is közhírré tenni…

4 hozzászólás a(z) Hét nyelven beszél – Kispiac Bisztró kritika bejegyzéshez
 1. mk Válasz

  Ez valami hihetelenül drága.

 2. Mackóúr Válasz

  Mindez nagyon szép, de hol van? Tájolásnak kevés, hogy a Hold utca mellett!

 3. Dibbuk Válasz

  http://www.kispiac.eu/
  Hold utca 13

 4. Mackóúr Válasz

  Dibbuk, ez valóban remek! Köszönöm a tudósítást! Kedvemre való volt mind a ropogós malacsült, mind a személyzet! (Az utóbbit nem faltam fel…)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>