Losonci Bálint: F, mint Furfang, 2012 – kritika

Losonci Bálint: F, mint Furfang, 2012Földrajzi jelzés nélküli, csavarzáras bor: húha! Ráadásul a Mátrából és száz százalékosan furmintból, mindez így együtt nem sok jóval kecsegtetne, ha nem éppen Losonci Bálintról lenne szó, akit ma már méltán nevezhetünk a mátrai borvidék megújítójának. Hozzá csatlakozott még néhány elszánt borász, akik időt és energiát nem kímélve dolgoznak azon, hogy ez a korábban – szerintem joggal – lesajnált borvidék önálló arculatra és beazonosítható erényekre tegyen szert.

Így kell tehát vizsgálni ezt a Furfang nevű tételt is, odafordulással, érdeklődéssel. Tiszta, halvány szalmasárga színnel, kicsit szénsavas pezsgéssel köszön be, szép feltapadást képezve a pohár falán. (Losoncinál nem ritkák a nagy testhez járuló magas alkoholfokok, ez a bor viszont moderáltnak számít a maga 13-as alkoholjával.) Az illat is tiszta, szikár, gyümölcsösség alig-alig érzékelhető, inkább gyógynövények, és ásványosság.

Kóstolva ismét találkozunk a kezdeti szénsavassággal és az ásványossággal is, ugyanakkor itt már némi gyümölcsöt is kapunk: fehér húsú őszibarack leginkább, meg barackmag. Érdekes, nem a színében, nem az illatában, de leginkább ízében érezni a bornak, hogy egészen fiatal, virgonc tételről van szó, élénk savakkal.

Sóban sült tengeri halakhoz, ördöghalhoz, vajhalhoz ajánlanám, illetve, ha még kapunk a piacon: baconba tekert spárgának is méltó párja lenne. Személyiségében egy középiskolás osztály osztálybizalmija, a tanári kar fontoskodó partnere, aki a diákcsínyekből óvatosan kimarad, de nem is megy szembe velük: jövőre is lesz választás.

2 hozzászólás a(z) Losonci Bálint: F, mint Furfang, 2012 – kritika bejegyzéshez
 1. Losonci Pince Válasz

  Köszönjük furfangos alapborunk értékelését, a megtisztelő kíváncsiságot!
  Annyit szeretnék, csak hozzátenni, hogy a mátrai borvidék “megújításán” nem elsőként, nem egyedül kezdtem el dolgozni. A Tőkések borászkör tagjai közül Karner Gábor előbb kezdett bele az alacsony terhelésű vörösborok készítésébe, és Szecskő Tamás borász barátommal is kezdettől fogva ugyanazt az utat járjuk. Az “egy fecske nem csinál nyarat” elvének megfelelően annak örülök, hogy nem vagyok egyedül és bízom benne, hogy egyre több pincészet találja meg a számítását a Mátrából a minőségi borok piacán is. Szerintünk a “megújuláson dolgozni” semmi mást nem jelent, mint dolgozni a borminőségen, felfedezni a területeket, kutatni a fajtákat. Egy végtelennek tűnő izgalmas út, aminek a kifutása évtizedekben, akár évszázadokban mérhető csak, ahogy más, nagy múltú borvidékek esetében is.

  • Dibbuk Válasz

   Kedves Bálint,

   megtisztelsz a kiegészítéssel és persze végtelenül korrekt is a kollégákkal szemben. Valószínűleg én fedeztem fel később a többieket, de azóta megismerkedtem mindkettőjükkel és azt kell mondanom, tényleg nagyon biztató, ami a környéken kezd kibontakozni. Csak így tovább!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>