Spárgás-medvehagymás ragu tésztabatyuban

Gyorsan, amíg lehet, s szabad, meg amí tart a rövidke szezon, használjuk ki a lehetőséget. Spárga minden mennyiségben, színben és kötetlen fogásnemben. Ez például egy viszonylag gyors egytálétel, amelybe – a divathullámot meglovagolva – még medvehagyma is került.

Spárgás-medvehagymás batyut a szabadba

Az egytál három lélektani egységből áll, melyek közül a levelestészta boltban megvehető, így lényegében csak kettővel kell bíbelődni. Először is készítsünk egy sima bolognai-szerű ragut, mint amilyet a spagettire is tennénk. (Leszámítva, hogy diétás nővérke útmutatásai szerint pulykahúsból készült.)

Ehhöz egy nagyobb serpenyőben olívaolajon hagymát és zúzott fokhagymát pirítunk, erre tesszük a darált pulykacombot. Sózzuk, borsozzuk. Mikor a hús elveszti nyers színét, és szépen kifehéredik, adunk hozzá egy-két kiskonzerv paradicsomszószt, és felöntjük kevés (húslével, ha van), hogy legyen kicsit szaftosabb. Fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal. Hagyjuk egy félórát így fortyogni.

Közben előkészítjük a spárgát is. Amennyiben fehér spárgánk van, óvatosan meghámozzuk a sípokat, végükből két centit levágunk. A többit – egészben – forrásban lévő cukros-sós-citromos vízben főzzük, de ne túl sokáig, mindössze 3-4 percig, majd gyorsan hűtsük le, hogy ne puhuljon magában tovább.

Személyes tanulságom az volt, hogy a ragut is hagyjuk szépen kihűlni, mert különben elkezdi megolvasztani a tésztát még a sütőbe kerülés előtt.

Tehát kiterítjük a leveles tésztát, kibéleljük megmosott, lecsöpögtetett medvehagyma levelekkel. Erre kerül a lehűlt ragu, majd hosszában a spárgasípok, hogy mindenhova jusson belőlük. Majd az egészet óvatosan feltekerjük, lehetőség szerint minél szorosabbra. (Lehet palacsinta szerűen is, vagy például olyan módon, hogy a középső sávot töltjük, és a két szélét hajtjuk rá.) Az így elkészített batyu mehet is a sütőbe.

Mikor szépen megpirult, kivesszük a sütőből, pár percet pihenni hagyjuk, csak ekkor vágjuk fel. Könnyű salátával tálaljuk, de elbír egy kis joghurtos, kefíres tavaszi mártást is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>