Pelle Pince: Tokaji páros 2011 – kritika

Pelle Pince: Tokaji páros 2011A Pelle név már régen összeforrt a jó minőségű pálinkával, most azonban a borisszák is megtanulhatják a család nevét; egyre több említésre érdemes bor kerül ki mádi pincéjükből. A tokaji borvidék száraz furmintjai egyre több hódolót toboroz Hegyaljának, ebbe a sorba illeszkedik mád vulkanikus talaján beért furmint-hárslevelű házasítás is, amely fele-fele arányban került a palackba. (Innen a név, gondolom.)

Színre klasszikus szalmasárga, ragyogóan tiszta, némi zöldes reflex utal a bor zsenge korára. Illatában először a frivol hárslevelű riszálja magát, áramlanak a pohárból az őszibarackos, mandulás, mézes-virágos jegyek, szinte kedvünk lenne beleharapni ebbe a nyári illatfelhőbe. Később aztán beköszön a férfias, szikár furmint is, amely már mosolytalanabb, hordóhasználatra utaló, fás tónusokkal teszi le a névjegyét.

Az illat összességében szép harmónia: a hárslevelű kedvesen megszelídíti a komor furmintot. Ízben aztán némi szerepcsere jellemzi a házaspárt: élénk, a szakzsargonban „ropogósnak” nevezett savak, barackmag-kesernye: egyértelműen a furmint veteti észre magát jobban, míg a sós-ásványosság a jellegzetes tokaji-mádi talajra utal. Krémes, finomseprős jelleg teszi bársonyossá az egyébként igen lendületes, zabolátlan bort. A hordóhasználat egészen finoman, hátul, a kóstolás során is megjelenik.

Tengeri só kéreg alatt sült branzino, lepényhal izgalmas kísérője lenne, esetleg tésztában, Wellington módon készült lazac is elképzelhető mellé. Személyiségében egy prémiumkategóriás transzvesztita egy elit éjszakai klubban. A legjobb munkaerő.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>