Baconös karfiolsaláta

Egy karfiol lesz!Nem a legegyszerűbb saláta, sok tepsi, serpenyő, idő és az átlagosnál hosszabb beszerzési körút tarozik hozzá, tehát semmiképp sem az „összedobok egy zöldsalátát” műfajba tartozik.

Más tollával ékeskedem, Cseh Tamással szólva „volt már ilyen és lesz ilyen még”. De hát nem mindenki olvassa pont ezt a receptet például a Paprika magazinban, én meg itt vagyok referenciának. Kicsit ugyan átalakítottam az eredetit, de bevált.

A reveláció-szerű felfedezés, hogy nyers karfiolt simán be lehet rakni sütőbe, nem kell „csőben sütni”, szószba tenni, előfőzni, hanem szépen magában elkészül, megpuhul és megpirul. A tepsiben keverjünk hozzá azért bacon darabokat, és keverjük el kevés olívaolajjal és sherry ecettel (borecettel, balzsamecettel, mindegy). Így megy be a forró sütőbe, és kb 25-30 percet sül.

Közben barnakenyeret kis kockákra vágunk, összekeverjük zúzott fokhagymával és olívaolajjal. 20 perc után ezt is rádobjuk a sülő karfiolunkra. Elkészítjük a dresszinget is: olívaolaj, sherryecet, cukor, só, bors és chilli.

Csicseriborsó is kell bele. Ehhöz vagy konzervet használunk (egyszerűbb), vagy beáztatunk egy napra száraz csicseriborsót, majd fél óráig puhára főzzök (jobb, bonyolultabb.) Egy sokadik serpenyőben pedig friss spenótot, vagy mirelit, leveles spenótot párolunk.

Amikor kész van a karfiol, összeállítjuk a bonyolult salátát. A salátástálba helyezünk apróra tépkedett jégsalátát, rádobjuk a bacon-ös, pirított fokhagymás kenyérkockás karfiolt, jön a spenót, majd a csicseriborsó. Kicsit elkeverjük, majd meglocsoljuk a dresszinggel, és ezzel is átforgatjuk. Pártatlanul jó, tényleg!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>