Falafel

A Közel-Keletről származó falafelnek számos előnyét ismerjük, az egyik, hogy húsmentes-egészséges, a másik, hogy finom, a harmadik, hogy sokféle módon variálható a felhasználása. Most három verziót vizsgálunk meg közelebbről.

Falafeles

Alapvetés, de fontos leszögezni, hogy a falafel alapja a csicseriborsó, legújabb hagyományaimnak megfelelően a csicseriborsót pedig bioboltból szerzem be, méghozzá szárított formában. (Lehet konzervből is csinálni, de abban valahogy nem bízom.) A borsót átmosom, és bőséges mennyiségű langyos vízbe beáztatom 8-10-12 órára.

A vizet leöntjük és friss vízben feltesszük a tűzre. Megvárjuk míg felforr, majd 5-10 perc forralás után kislángon hagyjuk főni, majdnem másfél órát, vagy amíg meg nem puhul. (Váratlanul nehezen adja magát egyébként.) Mikor már kellően puhának bizonyul, leszűrjük és egy keverőtálba helyezzük a borsót.

Adunk hozzá: sót, borsot, friss, apróra vágott koriandert, őrölt köményt, zúzott fokhagymát és egészen apróra vágott vöröshagymát. Tegyünk hozzá egy-két púpozott evőkanál lisztet is, majd az egészet dolgozzuk el sűrű, nehezen mozduló homogén masszává. (Chopper, botmixer közbeiktatása megengedett.) Ha nehezen állna össze (én így jártam) segíthetünk egy kevés olívaolaj hozzáadásával (én segítettem és segített).

A masszából kis, ping-pong labdánál valamivel kisebb golyóbisokat formálunk, és forró olajban 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük, leitatjuk róla az olajat és tálaljuk.

A tálaláshoz érdemes gyorsan keverni egy joghurtos-zöldfűszeres (pl koriander, vagy kakukkfű)-fokhagymás öntetet, kínálnunk kell feltétlenül pitát, paradicsomot, kígyóuborkát, lilahagymát és humuszt. (Utóbbi lehet házi is, ha már csicseriborsó, de azt majd egy másik alkalommal.)

Érdemes gondoskodni az autentikus tálalásmódról is, ehhöz a zsebes pitát megskalpoljuk, (ha van mód melegítésre, pl grillezős/tűzrakásos piknik, akkor átforrósítjuk előbb), és a zsebbe beletöltjük a falafelt, a hagymát, a paradicsomot, az uborkát, némi humuszt, újra falafelt és újra hagymát. A tetejére jön az öntet, és az adekvát kérdés: “Cípősz mehety?”, és ha mehety, akkor tegyünk rá kis chili-szószt is, hadd ropogjon.

Végül játsszunk el a gondolattal, hogy a csicseriborsó-fasírtgolyókat saláta formájában szeretnénk piknikre vinni, ami szintén remek megoldásnak kínálkozik. Könnyen is szállítható, a helyszínen sem jár macerával a fogyasztása, úgyhogy ez is jópofa dolog. Ehhez bármilyen eljárással nekiláthatunk, én egy jégsalátás- paradicsomos- fetasajtos – gombás – lilahagymás salátát alkalmaztam, valami könnyű kis olívaolaj alapú dresszinggel, kevés zöldfűszerrel, sóval, borssal. Mondhatom remek.

“Közel-Kelet, de közel vagy,
Távol-Kelet, de távol vagy!”

Kép: Justin McIntosh

One Response to Falafel
  1. Márton Válasz

    Aki szeretne hazai vizeken evezni, annak ajánlom Podruzsik séf remek összeállítását, melyben kiválóan, ötvözte a nemzetközi és a hazai ételeket, még anno, bizonyítván, hogy a magyar ételek simán beilleszthetők a nemzetközi vérkeringésbe: A magyar úri család konyhája c.
    (bookline, stb)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>