Pulykaaprólék leves

Az aprólékleves egyike azon leveseknek, amelyeknek már a neve is borzasztó, és ennek ellenére még az iskolai menzán is nagyon finomakat tudnak főzni. További nagy előnye, hogy sokan nem eszik meg a szárnyasok megfőtt bőrét, és azt átpiszkálják nekem az én tányéromba. Isten tartsa meg e jó szokásukat.

Pulykaaprólék leves vagy valami hasonló

Ez a példány éppen pulykából készült, ami finomabb, tartalmasabb, mint a csirkehús, de elég veszélyes is, mert elvileg le kellene fejteni a húst a pulykaszárnyról, ami nem adja könnyen magát. Szóval itt nagyon óvatosan kell eljárni, aint az ember egy éles késsel megpróbálja lefarigcsálni a még felvállalható méretű húscafatokat. Ha kellően érdeklődőek vagyunk, rém izgalmas anatómiai megfigyeléseket tehetünk az ízületek, csontok, porcogók és húsrészek vonatkozásában. Ha meg sikerül megvágni magunkat, újabb megfigyeléseket tehetünk a még élő szervezettel kapcsolatban is…

Ha megvannak a húsdarabok, a nagyobb részeket falatnyi kockákra vágjuk, (a többit hagyjuk kócosan), valamint hasonlóan járunk el némi csirkezúzával is. (Nem érdemes pulykazúzával kísérletezni, mert gyakorlatilag soha nem fog megpuhulni, és nem jobb semmivel.) A húst és a pulykaszárny csontját alaposan megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. Pár perc forralás után a vizet leöntjük róla, újfent megmossuk, és újra feltesszük hideg vízben a tűzre. Adunk hozzá kockára vagy karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, egész feketeborsot, és a sót. Mikor a hús és a zöldségek közel puhák már, adunk hozzá csiperkegombát (kár bonyolítani bonyolultabbal), és zöldborsót.

Mikor a hozzávalók elérték a kívánt állagot, a pulykaszárny csontját kipecázzuk, és a maradék húst, bőrt, ilyesmit még levagdossuk, vagy lerágcsáljuk róla. Én persze az utóbbit választottam, de ez tényleg opcionális.

Vajon megfuttatunk egy csokor aprólékra vágott petrezselymet, ehhez adjuk a lisztet, és ezzel a világosbarna rántással rántjuk be a levest. Kicsit még forraljuk. Az utolsó fázisban egy tojássárgáját elkeverünk tejszínnel, majd óvatosan eldolgozzuk egy kevés, majd egyre több forró levessel. Ha már közel egy hőmérsékleten vannak, mehet az egész bele a levesbe. Ezzel már ne nagyon forraljuk, inkább tálaljunk máris.

Díszítés kevés petrezselyemmel történik, és ehhöz is lehet tejfelt kínálni, mert az úgy jó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>