Kóstolni tudni kell! – Mészáros Gabriella borszakíró

Mészáros Gabriella borszakíró, a Borkollégium boriskola egyik vezetője. A szakmában talán legelismertebb kóstoló, akinek precíz borértékeléseit, analíziseit csodálattal figyelik a borban igencsak jártas szakértők is.

Egy-egy bor kimerítő értékelésében mennyi a megtanulható tudás, és mennyi az adottság?

Mészáros Gabriella, borszakíróNyilvánvaló, hogy a jó kóstolók mindannyian rendelkeznek azokkal a – vélhetően az átlagos valamivel meghaladó – képességekkel, melyek nélkül nem lehet a borkóstolást megfelelően elsajátítani. Ezen túlmenően viszont csak a rendszeres és tudatos kóstolás az, ami lehetővé teszi a korrekt, kellően tárgyilagos borleírások elkészítését. Magyarul ahhoz, hogy egy sorból például a legjobbakat ki tudjuk választani, tudnunk kell mihez kötni az egyes borokat, stílusokat, fajtákat, termőhelyeket. Ha kellő számú kóstolt minta van már a hátunk mögött, nemcsak ismerettel, de emlékezettel is rendelkezünk, akkor esélyünk van arra, hogy reális értékítéletet mondjunk egy-egy borról.

Hogyan fejleszthetőek a szakértő borkóstoláshoz szükséges érzékek? Vannak-e titkos módszerek, ahogyan jobbá tehető az érzékelésünk?

Titkos módszerek nincsenek. A Borkollégium tanfolyamain például mindazt átadjuk a hallgatóknak, amit mi évtizedek alatt megtanultunk. De egy dolog az elmélet, és más a gyakorlás. A nyitottság elengedhetetlen, nem szabad görcsösen ragaszkodni jól bevált receptekhez. Viszont ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, mi a jó, mi az értékes – tudnunk kell azt is, hogy hol vannak a csúcsok. Anélkül, hogy ne kóstoltuk volna a világ megközelítően legjobb borait, ingoványos talajra ér az, aki csak kritizál. Fejleszteni persze lehet az érzékszerveinket is, de leginkább a tudás és tapasztalat az, ami kellő önbizalmat ad a kóstolóknak.

Sokan szkeptikusak abban, hogy mindaz, amit szakértőként elmondunk egy borról, valóban érzékelhető-e. Sokan érzik a borkóstolás nyelvét és meglátásait költői túlzásnak, vagy a fantázia szárnyalásának, mindközönségesen blöffölésnek. Meglátása szerint meddig terjed a többé-kevésbé tárgyszerűen leíró elemzés köre és hol kezdődik a költői képzelet? Mi van „benne” a borban?

Jó kérdés, sokan feszegetik mostanában. Én is úgy érzem, sokan túllőnek a célon és nem a borok lényegéről beszélnek, hanem megpróbálják leginkább magukat eladni – még csak nem is a bort. Iskolánkban már az első órán többször elhangzik az, hogy a borok értékét nem a „ruhájuk”, nem az aromatika, hanem elsősorban a szerkezete, a leglényegesebb alkotórészek minősége és egymáshoz való viszonya határozza meg. Ez a világ komolyabbik felén mindenki által használt egyensúly-centrikus kóstolás alapja. Aki ezt elsajátítja, az tudja, a bort nem az teszi naggyá, hogy egy adott pillanatban történetesen milyen illattal örvendeztet meg, hanem az, hogy milyen savai vannak, tud-e ehhez kellően gazdag ornamentika társulni, nem túl sok-e benne az alkohol, ami elfedi az ízeit és így tovább. Tehát igenis vannak a borban hókusz-pókusz nélkül mérhető és összemérhető tulajdonságok, ezek adják a borok lelkét, eltarthatóságát és végső soron értékét.

Rohály Gáborral közösen vezetett iskolájuk az egyik legelső, nemzetközi képesítést nyújtó boros képzés. Milyen újdonságok vannak jelenleg, milyen képzésekből válogathatnak az érdeklődők?

Lehet, hogy a legnagyobb újdonság esetünkben az, hogy nincs újdonság. Immár húsz éve, változatlan intenzitással, remek oktatógárdával, sok és jó borral oktatunk. Magyar és idegen nyelven egyaránt lehet vizsgázni, saját tananyagunkból éppúgy megtanulható a Kárpát-medence és a világ borászata, mint a nemzetközi sztenderdnek számító WSET által kínált kötetekből. A múlt év óta az osztrák Borakadémia ruszti iskolájával együttműködésben kínáljuk az angol nyelvű képzést a Diploma Kurzuson. Az előadások egy része itt Magyarországon hallgatható, jómagam pedig szintén előadok Ruszton. Kóstolóink ismét indulnak szeptemberben, várunk tehát mindenkit, aki komolyan veszi a borkóstolást – és persze jól is szeretné magát érezni. Mi ezt úgy szoktuk mondani, több időt töltünk az ismeretszerző borkóstolással, de nem feledkezünk meg az örömszerző borivásról sem.

One Response to Kóstolni tudni kell! – Mészáros Gabriella borszakíró
  1. [...] csoport szervezésében április 30-án a budapesti New York Palotában. Lesznek mesterkurzusok is Mész... wineflow.hu/2014/04/24/winelovers-maraton-kekfrankos-kostolo-160-borral

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>