Gesztenye golyó

Csínján a cukorralNem mindenki tudja, nekem is reveláció volt; gesztenyemasszából nem csak pürének való, rumaromával és édesítőszerrel kezelt mirelitkockát kapni, de igazi, „fojtós”, íztelen verziót is. Ebből készülhet leves, meg többnyire gondolom a pulyka tölteléke. Ha nagyritkán. De lehet belőle tejmentes desszert is, ami mégsem gesztenyepüré. Társszerzés keretében ezúttal.

Egy csomag ízesítetlen gesztenyemasszát összegyúrunk kb. 1 dl kókusztejjel (picit kevesebb rendes tejjel is készülhet), csipet kardamommal, 1 csomag vaníliás cukorral, ízlés szerint barnacukorral, kávéskanál mandulaaromával és annyi kekszmorzsával, hogy gyurma keménységű legyen.

Az ízeket úgy kell egyensúlyozni (főleg a mandula-aromát meg a cukrot), hogy se a gesztenye, de a mandula/marcipán íze se legyen hangsúlyosabb. Ne legyen nagyon édes sem. (A kekszmorzsa miatt nem teljesen tejmentes az étel, mert abban nyomokban van vagy lehet, kekszmorzsája válogatja.)

Összeaprított aszalt gyümölcsöt (szilva, sárgabarack, áfonya, meggy) gyúrunk bele. Picit betesszük a hűtőbe, aztán golyókat gyúrunk, amit egy célszerszám segítségével csokimázba mártunk. Másnap esszük. Meg harmadnap.

(Ui: a legviccesebb, hogy a szövegszerkesztő a kardamommal helyett a kardalommal kifejezést javasolja. Mintha úgy több értelme lenne…)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>