Csókakői kolbászleves

Csókakői kolbászleves. Úgy hangzik, mint valami népmese cím, pedig tényleg létezik, csak elég ritkán lehet vele összefutni. Én legutóbb egy önkiszolgáló menzán futottam össze vele, ahol minden bélést kiettek már belőle előttem, csak az üres lé maradt vissza, akkor határoztam el, hogy reprodukálom. Itthon legalább nekem is jut belőle.

Food for saleMagyaros levesnek megfelelően, kevéssé váratlanul zsiradékon finomra vágott vöröshagymát pirítunk, kicsit félrehúzva pirospaprikát hintünk rá, majd a tűzre visszatéve egy kevéske vízzel (erőlevessel) felöntjük és hagyjuk visszapirulni. Ekkor jönnek belé az apróra vágott leveszöldségek: zeller, répa, gyökér, karalábé. Kicsit átforgatjuk ezekkel, majd hozzáadjuk a leves lelkének számító, karikára vágott kolbászt. Mivel ez a leves lelke, érdemes valami tisztességes kolbászt beszerezni hozzá, praktikusan minőségi szárazkolbászt, az lassabban fő szét. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele őrölt kömény is. Felöntjük ismét egy kevés vízzel (erőlevessel) és fedő alatt, lassú tűzön főzzük tovább.

Mikor kezd összeállni levesformává, felöntjük immár a végleges mennyiségű vízzel (erőlevessel), felforraljuk, és beletesszük a feldarabolt zöldbabot. Mikor ez is kezd puhulni, világos rántással besűrítjük, majd pedig még tejföllel is elkeverjük. Az utolsó átforralás előtt megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel is.

A tálalás némiben váratlan, úgyanis a tányérba először egy buggyantott tojást helyezünk, és erre mérjük rá a forró levest, ügyelve, hogy jusson minden adagba kellő mennyiségű kolbász, és sokféle zöldség. Diszíthetjük még petrezselyemel, esetleg tejföllel.

Buggyantott tojást pedig úgy kell készíteni, hogy ecetes-sós vizet felforralunk, közvetlenül ebbe ütjük bele a tojást, és egy alkalmatossággal megpróbáljuk a fehérjét a sárgája köré terelgetni, hogy többé-kevésbé egy gömb formát kapjunk, aminek belül van a sárga része. Ezt aztán óvatosan, egy lyukacsos kanállal kiemeljük. Mi kipróbáltuk a csókakői kolbászlevest buggyantott tojással és anélkül is, a jó hír az, hogy a tojás el is hagyható, nem ad hozzá annyit, mint amekkora macera. Persze látványos, úgyhogy ha vendégeknek készítjük, ők kapjanak buggyantott tojást, hadd menjen föl a koleszterinjük. Mondjuk a kolbászban is van…

Kép: TimeMachine

2 hozzászólás a(z) Csókakői kolbászleves bejegyzéshez
  1. Káró Válasz

    Mondjuk az ismertebb palóc levesre erősen hasonlít, a maga zöldbabjával, de ez talán érdekesebb valamival. Buggyanjon csak bele az a tojás!

  2. [...] a tányérokat, poharakat. Nem érezzük magunkat kellemetlenül, de szívesen látottnak sem. A csókak... dibbuk.hu/2018/01/22/ne-a-tukrod-okold-tukory-etterem-kritika

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>