Csibehúsleves

A szegény diétásnővér panaszai rovat első darabja következik. Ennek keretében az igazi, kocka- és fűszersómentes sáfrányos húsleves készítésének módjával ismerkedünk meg.

A vasárnap déli tyúkhúsleves a magyar családok személyes történelmének kitörölhetetlen része. A jó tyúkhúsleves sokáig fő, aranysárga és nagyon finom, na ezt kell reprodukálni csak tyúk- illetve csirkelevágás nélkül. Megoldás lehet a hentes felkeresése.

Ha megvan az áru, kezdjünk neki. Alaposan megmosunk egy egész (csont és bőrös) csirkemellet és hideg vízben tesszük a tűzre. Amikor felforr, a lé tetején képződő habot szűrőkanállal leszedjük róla, a tüzet pedig innentől csak közel takarékon használjuk, a lé csak gyöngyözhet, nem forrhat.

Leveskészítés, nagyban

A csirke mellé betesszük a fűszereket (só és egész feketebors), valamint a friss, tisztított leveszöldségeket, úgy is mint sárgarépa, gyökér és zeller. Nincsen hozzá aranyszabály, bármilyen egyéb zöldséget is felhasználhatunk, van, aki zöldborsót, karalábét is tesz bele, én ezúttal egy kevés kelkáposzta levelet aprítottam bele.

Kis idő múlva rászórunk egy csipetnyi sáfrányt, és ennek döbbenetes eredményeként fogjuk tapasztalni, hogy a leveskocka használata teljes egészében nélkülözhető a háztartásból. (De ez most csak egy kísérlet volt a bizonyításra, én például biztosan nem fogom nélkülözni.)

Mikor a csirke megpuhult, kihalásszuk a levesből. Bőrét lehúzzuk, és könnyes szemmel, de gondolkodás nélkül a kukába vágjuk. (Ld még a rovatcímet.) A színhúst lefejtjük a csontról és falatnyi kockákra vágjuk és visszatesszük a csendesen fődögélő lébe.

Ha a hozzávalók mindegyike kellően puha, (de nem szétfőtt!), egy kiscsokor apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, és gyakorlatilag készen is vagyunk. (Aki ilyet szeret és engedi a dietetikusa, tálalhat hozzá valami tésztabetétet is.)

Minden adagba jusson bőven zöldség, hús és lé. És persze legyen forró a leves. Így ér össze virtuálisan a generációk keze akár évszázadokon át. Én mondjuk szombaton tálaltam…

One Response to Csibehúsleves
  1. Káró Válasz

    azt a jó kis bőrkét kivenni a kukából, zacskózni és kutyácskának feltálalni szíveskedjék!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>