Túrós zsömle

Nem tudom hogyan csinálják mostanában a bolti zsömléket, de két nagy, kellemetlen csoportba sorolhatóak. Az egyik típus akkora mint egy kisebb cipő, de az ember picit megnyomja, a teteje beszakad és máris a legaljáig beszalad a hüvelykujja, ugyanis az egész levegőből van. A másik meg ugyan puha és illatos, de egy nap után kemény és száraz. Módosítok: nem csak nem tudom, hogyan csinálják, de nem is akarom tudni.

Hálisten zsömlét házi módszerekkel is lehet készíteni. Erre példa a most bemutatásra kerülő, társszerzés keretében készült túrós zsömle is.

Ehhez egy kiló lisztet dolgozunk össze fél kiló túróval, négy darab tojással és egy tasak sütőporral. A masszához adunk még egy doboz tejfölt, kevés cukrot, és viszonylag sok sót. Ez a zsömle alaptésztája, de ha kedvünk tartja, szinte bármilyen zöldfűszerrel feldobhatjuk a dolgot. Érdemes például egy kevés friss rozmaringot tenni bele, vagy akár kakukkfüvet, oregánót. Bár nem próbáltuk ki, de nyilván működik szárított paradicsommal és bazsalikommal is. Lényeg, hogy a kész zsömletésztát alaposan gyúrjuk ki.

A masszából aztán zsömléket formázunk és a sütőben kisütjük. Friss hideg tejjel kiváló ozsonna válik belőle.

Persze a bolti zsemlével sem mindig az a baj, hogy túlméretes lufivá fejlesztették. Ennek bizonyságául álljon itt Rákosi elvtárs egyik örökbecsűje, aki midőn a munkások panaszkodtak neki, hogy egyre kisebb a boltban a zsömle, így válaszolt: Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy.

Nem a zsömle kicsi

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>