Franciasaláta

Ha igaz a tétel, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is, akkor ugyanannyira igaz, hogy ahol húsleves készül, ott franciasaláta is.

A franciasaláta, avagy „francia sali” sajátos találmánya a magyar konyhaművészetnek, még ha nem is nevezhető egészen egyedinek. Több olyan fogásunk is van, amelynek semmi köze sincs az elnevezéséhez, a franciák konkrétan leesnek a székről, ha meghallják, hogy ez a majonézes massza állítólag tőlük származik.

A magyar eredetet bizonyítja az is, hogy a tisztességes franciasaláta maradékokból és melléktermékekből készül, ehhez primőr alkatrész szinte nem is használható fel. Máskülönben viszont nincs aranyszabály, mindenből lehet franciasaláta, bár azért annyi konvenció lassacskán kialakult, hogy zöldborsó, illetve majonéz elengedhetetlen az elkészítéséhez.

Szintén elmondható, hogy a magyar konyhakultúrában a franciasaláta sok esetben talapzatként fungál, magyarán mindenféle hidegtálas készítmény alapja, erre lehet ráerősíteni a kaszinótojást (szintén megérne egy misét), a töltött tojás-variációkat, tormahabbal töltött gépsonkát, körözöttel töltött trappista sajtot és a többi tradicionális nyalánkságot, amit aztán jó vastagon vonnak be aszpikkal a versenyzők, hogy hazánk gasztronómiájának fényét még tovább növeljék másod-, illetve sokadrangú szakácsversenyeken. Vallomás: én egyébként kifejezetten szeretem az ilyen hideg előételeket, de attól még tudom, hogy hol van a helyük.

Na, de ott tartottunk, hogy a franciasaláta maradékból készül, pontosabban levesben főtt zöldségekből. A levesben rendszerint sárgarépa, zeller, gyökér fő, néha még karalábé is. Ezeket a zöldségeket kell kis kockákra aprítanunk, majd kíméletesen összekevernünk. Óvatosan hozzáadunk még egy-két konzerv (szigorúan!) zöldborsót is. Sokat dob az összhatáson, ha egy kevés csemege uborkát is hozzákockázunk, frissebb, életrevalóbb eredményhez juthatunk. Így a zöldség vonallal már meg is volnánk.

Most elkészítjük a majonézes dresszinget: majonéz, só, bors, kevés cukor, citromlé, esetleg némi tejföl, ha túl sűrű lenne a végeredmény. Ezt összeforgatjuk a zöldségekkel és készen is vagyunk a franciasalátával. Hideg előételek mellé, fogadásra, kerti partira, flekkenhez, grillezett húsokhoz, szakácsolimpiára kiváló.

2 hozzászólás a(z) Franciasaláta bejegyzéshez
 1. Évi Válasz

  Szia! Nagyon érdekes, tetszett a franciasalátás bejegyzésed. Érdekességként írom, hogy mi ezt székelyföldön “böfnek ” hívjuk, a majonézt kötelezően házilag készítjük hozzá és mindig teszünk bele a levesbe főtt húsból is. Nyam-nyam…
  Üdv.,
  Évi

 2. Dibbuk Válasz

  Szia Évi,

  ez jó, és tetszik a “böf” is! Meg a házi majonéz főleg! Bár a hazai franciasaláta szerepét tekintve luxuseljárásnak tűnik! :-)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>