Thai spenótleves friss házi kecskesajttal

Aki már vásárolt magának firss spenótot, az tudja mennyire reménytelen érzés, amikor egy hatalmas zsáknyi zöld levél halmozódik a mosogatóban, és hiába tisztítja, juszt sem akar fogyni a mennyiség.

Alapanyag beszerzés thai spenótleveshezA magam részéről mindig elhatározom, hogy kész, ez az utolsó alkalom, hogy nekiállok a levelek megtisztogatásának, kierezésének, leáztatásának. Enélkül ugyanis nem megy; a spenót sajnos szálas és “ropogós” lesz, ha az ereit és a föld sarát rajta felejtjük a leveleken. (Létezik már a mirelit parajpüré mellett újabban fagyasztott tisztított spenótlevél is, egyet már vásároltam, de még nem próbáltam ki. Ha beválik, nem veszek többé friss spenótot. Persze minden évben így érzem, aztán mégis.)

Ha a spenót-tisztítással töltött könnyed két-két és fél óra elröpül, már neki is kezdhetünk a Thai spenótleves elkészítéséhez. Ezzel az étellel Angliában ismerkedtem meg, ahol a kedvenc levescégem forgalmazott ilyen fantázianevű konzervet, de a receptet nem tudtam megszerezni tőlük. Nem válaszoltak sokadik emailemre se. Azóta nem a kedvenc levescégem… Szóval megpróbáltam rekonstruálni ezt a fantasztikus, illatos és ínycsiklandó ételt. Sokévi kísérletezés után teszem most közzé a végleges verziót.

Vajon póréhagymát futtatok meg, és dobok hozzá pár gerezd finomra vágott fokhagymát is. Nem pirítom meg, csak üvegesre párolom, ekkor dobom rá a nyavalyás spenótleveleket. Az anyaszomorítók nem fognak elférni a lábosban, de nem kell megijedni, mert a nagy halom hamar összezuhan, és a lábos feléig-harmadáig sem érnek fel. (Győzelem!) Ekkor sózom, borsozom és lisztet szórok hozzá, ici-picit pirítgatom, majd felöntöm vízzel. (Nem kell, hogy bőven ellepje, csak éppenhogy.) Dobok hozzá egy erőleveskockát is.

De mitől lesz thai? Hát ez nem lesz túl meglepő, de bizony a fűszerektől. Ehhez a levesbe dobunk lime-levelet (számoljuk meg mennyit!!), thai citromfüvet (kapható már morzsolt, vagy egész változatban is, és szigorúan nem összekeverendő a hagyományos citromfűvel), valamint csípős chilit. Jó húsz percnyi főzés után a lime-leveleket kihalásszuk, ugyanígy járunk el a thai citromfűvel is, ha egészet és nem morzsoltat használtunk. Ha ez megvan és stimmel a mérlegfőösszeg a lime (vagy alternatívaként citrom-) levelek tekintetében, fogjuk a botmixert és pépesítjük a levest.

Felöntjük főzőtejszínnel és megkóstoljuk. Minden bizonnyal egy káprázatos illatfelhőjű, ízletes leveshez jutottunk, amelyet még utófűszerezünk sóval, citromfűvel és még egy kevés tejszínnel.

A tányér aljára friss házi kecskesajtot (vagy egy markánsabb ízű camembert-t) kockázunk, erre mérjük a tűzforró levest. Tetejét pár csöppnyi tejszínnel díszíthetjük. Nem tudom thai testvéreink mit szólnának hozzá, de ezt valóban merem ajánlani mindenkinek. És hamarosan kipróbálom a fagyasztott-tisztított spenótleveket is…

Kép: roweenaweb/flickr

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>