Vadas nyúl zsemlegombóccal

Házi nyúlra nem lövünk – kivéve, ha ugrik. Ez most viszont ugrott, a nyúlhúst ajándékba – felkérésre kaptam (köszönet érte!), így szokásomtól eltérően kénytelen voltam nyulat készíteni. A nyúllal szemben a legfőbb érv az szokott lenni, hogy megvásárláskor is még nyúl alakja van, ennek azonban nem volt, szépen össze volt csomagolva egy kiló gerinc-filé, ami innentől ugyanúgy működik, mint mondjuk egy pulykamell.

Nyúlból leginkább vadast szoktak készíteni, legalábbis nekem rögtön ez jutott eszembe. Van, aki bepácolja előtte a nyulat, ez most garantáltan friss vágásból (brrrr) volt, így nem láttam értelmét a babérleveles-szegfűborsos pácolásnak. Ehelyett kolozsvári szalonnát pörcre pirítottam (megvan egy pörc alatt, khm) , a pörcöket kiszedtem, félretettem, és a visszamaradt zsiradékon elősütöttem a nyúlhús minkét oldalát, majd ezeket is félretettem.

A serpenyőben ezután cukrot karamellizáltam, erre kerültek rá az apróra metélt zöldségek: sárgarépa, gyökér, zeller, hagyma. Sóztam, borsoztam, majd kis vaj hozzáadásával ezeket fedő alatt párolni kezdtem. Tettem hozzá babérlevelet és szegfűborsot is, mindkettőt érdemes megszámolni mielőtt beletesszük, mert később a pürésítésnél megbosszulja magát, ha benne felejtünk akár egyet is…

Egy idő után visszatettem a húst is, hogy együtt puhuljanak tovább. Mikor a zöldségek megpuhultak, a húsokat ismét kivettem, a babérleveleket és a szegfűbors szemeket kihalásztam, és a zöldségeket botmixerrel összeturmixoltam. Ez a vadasnak a majdnem kész mártása, de ekkor még egy újabb forralás következik, melynek során mustárral, tejföllel, citrommal és fehérborral még beállítjuk a vadas jellegét, esetleg még egy kis cukor kerülhet bele, ha nem volt elég az elején. Ha a mártás megfelelő ízű és szépen összeforrt, visszatesszük bele a megpuhult nyulat is.

A vadas kötelező eleme a zsemlegombóc, amit én még jobban is szeretek, mint magát a vadast. Ehhöz 6-8 “szikkadt” zsemlét kockákra tépkedtem, és egy tepsiben kicsit rájuk pirítottam. Elég határozottnak tűnhettem, mert el is pirultak… Ezután meglocsoltam a kockákat fél liter tejjel, párszor átkevertem és állni hagytam, amíg megszívják magukat. Közben 3 tojást sóval alaposan kikevertem, ezt is hozzáadtam a zsemlés masszához, majd hozzákevertem az elején félrerakott pörcöket és egy csokor felaprított petrezselymet. Viszonylag egységes masszát kell megpróbálni produkálni belőle.

Majd bevizezett kézzel kisebb méretű gombócokat gyúrunk és lobogó, bő, sós vízben kb 10 perc alatt kifőzzük őket. Ezzel tálaljuk a vadas nyulat, meg tejföllel, petrezselyemmel, áfonyalekvárral.

Van egy kiváló Sándor György “utcai játékok” epizód, amikor hentesnek álcázza magát és csak nyulat árul, emiatt egy idő után mindenki döbbenten kifordul az üzletből. Sajnos a youtube-on nincsen fönt, pedig szívesen kitettem volna. Aki ismeri, ismeri, képzelje ide. Nyúl, nyúl, nyúl.

Nyulak

2 hozzászólás a(z) Vadas nyúl zsemlegombóccal bejegyzéshez
  1. Frici Válasz

    http://www.youtube.com/watch?v=Hos00SeuxGU

    • Dibbuk Válasz

      nyúl, nyúl, nyúl!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>