Lazacos farfalle

Az olasz tészták nem véletlenül népszerűek az egész világon, mert van ugyan egy-két aranyszabály, amit érdemes betartani, de olyanról még például sohasem hallottam, hogy valaki lebőgött volna egy spagettivel. Így vagy úgy, de sikerül, nagy baj nem tud lenni.

Ha az ember veszi a fáradságot, és a spagetti helyett hajlandó egy másik típust levenni a polcról, rögtön kifinomult gourmet-nak tűnhet, már csak ezért is érdemes a spagettit nagy néha lecserélni egzotikusabb nevű pastákra. Ide tartozik, hogy az olaszok szerint minden tésztaformának megvannak a maga egyedülálló tulajdonságai, minden alak és állag más-más jellegű szószra (sugo-ra) megfelelő.

Farfalle, többek között

Én egyszer kipróbálnám egyébként azt a méteres hosszúságú vastag spagettit, amit elegáns delikáteszekben árulnak, azzal biztos lehet villantani egy vendégsereg előtt. Marha jól méz ki. Ja, és akkor még nem beszéltünk a házilag készített tésztákról, amik egyre nagyobb divatba lendülnek, talán egyszer majd én is. Olasz tészta: durumliszt, tojás nélkül, ez még fontos.

A lazacos farfalle-t a megboldogult Kultiplex emlékének és „ottani” egykori kollégáimnak ajánlom.

Két összetevő sajnos nem spórolható meg, bár nyilván helyettesíthető. Az egyik a lazac (nem füstölt, hanem „rendes”) és farfalle (vagyis pillangó, avagy csokornyakkendő tészta). Az olasz tészták jellemzője, hogy többszörösen sok vízben kell főzni, „fogkeményre”, vagyis al dentére, a legjobb minőségű tésztához még olívaolajat sem teszünk a forrásban lévő vízbe, csupán tengeri sót. A másik aranyszabály, hogy a kifőzött olasz tésztát NEM mossuk át hideg vízben szűrés után, a harmadik pedig, hogy a kész tésztát az éppen elkészülő szósszal összeforgatjuk, és nem pedig ráhalmozzuk azt a tetejére.

Ezek után a lazacos farfalle már igazán gyerekjáték. Vajon póréhagymát futtatunk meg, ezen pároljuk meg a vastagabb csíkokra vágott halat. Rádobunk durvára vágott, színes kaliforniai paprikát is, minél többféle színt használunk, annál gusztább a végeredmény. (Now something completely different: mi a jó túróért kerül ennyibe a kaliforniai paprika??! Mit tud kilónként 800-900 forintért? B) Miért nem árulnak már sehol pritamin, vagy paradicsompaprikát, ami ugyanolyan jó, csak olcsó)

Sózzuk, borsozzuk, és ha a lazac már elkészült (két perc kb), felöntjük kevés tejszínnel, és csöppnyi fehérborral. (Vagy pezsgővel, most az volt nyitva.) Csavarintásnyi citrommal korrigáljuk még az ízesítést. Közben kifőtt a farfalle is, amit leszűrés után összeforgatunk a lazacos sugo-val. Na, valahogy így.

Kép: Chow

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>