Csülök Pékné módra

Tulajdonképpen szégyen, hogy egy ekkora klasszikus még nem szerepelt ezen a fórumon, mentségemre szolgáljon, hogy a csülök ritka vendég az asztalunkon. (Ld. még diétás nővér) Azt is be kell vallanom, hogy tulajdonképpen ez most is melléktermék volt, mert a csülök nem fért be a slow cookerben készülő toros káposztába (ld még diétás nővér…) de kidobni azért mégsem akartam.

Ez a magyarázat arra is, hogy nem teljesen szabályszerű az eljárás, a csülök pékné módra ugyanis a nagykönyv szerint nem füstölt csülökből, hanem nyers csülökből készül, de azért is fogyasztható lett a végeredmény, persze a sózásnál vigyázni kell. Ami rejtély, hogy hogy kerül ide a pék, pontosabban a pékné, mert az elnevezések azért utalni szoktak a készítési módra, itt ilyet nem érhetünk tetten, ha csak az nem, hogy a péknének elege van a pékből, meg a lisztből és a kenyérféleségekből, úgyhogy átment a henteshez kicsit kikapcsolódni. (“Kérdés hogy ettől megváltozik-e a pék” – ld még Annie Hall/Woody Alen)

A legoptimálisabb változat római edényben, vagy öntöttvas lábasban érhető el. Vagy a pékné kemencéjében, de az nincs. A fogás legnagyobb előnye, hogy döbbenetesen kevés hozzávaló kell hozzá, nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. A lábasba belefektetjük a csülköt/csülköket, és egy-két ujjnyi magasságig sört, vizet, vagy a kettő elegyét öntjük alá. Lezárjuk a lábost és mehet is be a sütőbe. Ekkor van egy óránk, hogy a másik két hozzávalót előkészítsük. Magyarán krumplit és hagymát hámozunk és mindkettőt rusztikus, nagy kockákra, szeletekre vágjuk.

Egy óra elteltével ezeket is a csülök mellé szórjuk, kicsit lehet sózni, illetve én ezúttal rozmaringgal is kísérleteztem, de ez már csak díszítő elem. Újra vissza a fedőt és újabb 40 percre mehet vissza a sütőbe, majd még húsz percet fedő nélkül pirítjuk a tetejét.

Utolsó lépésként a csülköt kicsontozzuk, és szép, gusztusos kockákra vágjuk a húst, legyen bőrös, meg színhús is, meg vegyesen is. A kockákat óvatos mozdulatokkal elkeverjük a krumpli és a hagyma elegyével. Forrón, ecetes almapaprikával, nyáron kovászos uborkával, és télen-nyáron friss kenyérrel tálaljuk. Utána meg csak ülök pékné módra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>