“Lucskos”

Ha akadna valaki, aki történetesen követné a blog bejegyzéseit, urambocsá, meg is valósítana ezt-ezt belőle, az most joggal vakarhatja a fejét, mondván, mi a túrót kezdjen azzal a majd teljes fej fehér káposztával, ami a szoljanka kapcsán felhasználásra nem került.

Semmi vész, íme egy lehetséges megoldás. (Amúgy milyen érdekes jelenség, ha kimarad valamilyen hozzávaló, korábbi epizódszereplő, rögtön egy új étel főszereplőjévé válhat. Ennél már csak az érdekesebb, amikor egy teljes étel maradéka válik egy új konyhaművészeti alkotás epizódszereplőjévé. Az élet igazságot szolgáltat.)

Induljunk ki abból, hogy csak igen kevés felhasználható élelmiszer van a spájzban, aminek éllovasa feltétlenül egy háromnegyed fej káposzta. Szintén kimaradt mondjuk egy kis darabka zeller, és mondjuk van a háztartásban néhány alapélelmiszer (fűszerek, etc), ami meg mindig van (szinte). No, hát ilyenkor olyan ételt készíteni, amihez főleg káposzta kell, más meg főleg nem. Ez ebben az esetben a lucskos káposzta -igen csúnya- nevű dolog lesz.

Pár szelet feldarabolt bacon-t megpirítok (ez számítson most alapélelmiszernek), erre rádobom picit pirulni a zellerkockákat. Amikor egy pici színük van, ráteszem a felkockázott, torzsájától megszabadított káposztát, és felöntöm annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Kerül bele egy erőleveskocka, só, bors, borsikafű, rozmaring. Fedő alatt főzzöm, miközben elkészítem a rántást: olajon hagymát pirítok (nekem most csak lilahagymám volt, az is jó), teszek hozzá két gerezd felaprított fokhagymát, liszt, majd ha kissé megpirult, elkeverem egy kiskonzerv paradicsompürével. Kanalanként felöntögetem a káposzta levével, és csomómentesre keverem, majd ezzel rántom be a káposztát. Ekkor már érdemes megkóstolni, és utófűszerezni. (A zöldfűszereket szinte bizonyosan pótolni kell a vége előtt.) Én a magamét nem éreztem elég karakteresnek, ezért egy jóadag csípős pirospaprikát is adtam hozzá, és nem bántam meg.

Tükörtojás feltéttel, tejföllel tálalom. Igyunk hozzá bort, az sosem árthat.

Az eljárás hátránya, hogy a maradékból készült étel maradékának elfogyasztása után előbb-utóbb óhatatlanul bevásárlásra is sort kell keríteni…

Káposzta

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>