Puy-i lencsés csicsóka saláta kacsafasírttal

Boldog Új Évet a kedves blogolvasóknak. A szilveszteri menü idén a frissiben megjelent Segal Viktor könyv két receptjére épült. Pontosabban ez már az éjfél utáni, tehát újévi fogás.

Puy-i lencsét még életemben nem vettem korábban, és az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a könyvben is puy-i, vagy más zöld lencse szerepel. A Tescoban – mint utólag láttam – épp zöldlencse vásár volt, ha jól láttam 300 ft körül mérték a félkilós csomagokat, így a Puy-i változat ennek tízszereséért kicsit durva, de akkorra már megvettem. Mindegy, egyszer élünk, és sajnos tényleg van különbség lencse és lencse közt. Bár az ember humbugna hinné, de van.

Ráadásul egy húsdarálót is beszereztem, tehát komolyan vettem a felkészülést.

A kacsafasírt kacsamellből készül. Kézzel leválasztjuk a mellről a kacsahájat. Ebből előétel gyanánt töpörtyűt és fokhagymás kacsazsírt készítettem, lilahagymával és fehér kenyérrel tálalva. A mellhúst tehát ledaráltam az új darálómon, és elkevertem sóval, tört tarkaborssal, egy csokor apróra vágott korianderrel, apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával. Került bele még római kömény is, majd alaposan összedolgoztam enyhén felvert tojással és egy plusz tojássárgájával. A húsmassza egy napig érlelődött a hűtőben, majd hengereket formáltam belőle, és ezeket kevés kacsazsíron kisütöttem.

A puy-i lencse egyértelmű előnye, hogy nem kell beáztatni, gyorsan megpuhul. (ezért a pénzért még szép…). Tehát a lencsét egy fél paradicsom és egy fél hagyma társaságában 20 perc alatt megfőztem. Az előkelő hozzávalót egy igen egyszerű, olcsó hozzávaló húzza vissza a realitások talajára: csicsókát kell félcentis kockákra vágni, majd kb 3-5 perc alatt megpárolni és gyorsan lehűteni.

A csicsókát elkevertem egy fél citrom levével, és egy kevés olívaolajjal. Majd a lencséhez adtam. Került bele egy csokor apróra vágott petrezselyem, lilahagyma, só és rózsabors. Az egészet összforgattam még egy kevés olívaolajjal és sóval, majd a kacsafasírttal közösen köszöntöttük az új évet. BÚÉK!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>