Parmezán és szegfűgomba

Úgy rémlik, van egy szociológiában használatos mérőszám, ami a társadalom fejlettségét mutatja meg az étkezési szokásokon keresztül. Ha minden igaz, a sajt és a szalonna-féleségek fogyasztási arányát hasonlítja össze. Franciaországban például körülbelül olyan az aránya a sajtfogyasztásnak, mint nálunk a szalonnáénak és akkor azt hiszem ezen nincs is mit magyarázni tovább…

Vannak olyan ételek, amelyekhez megéri valamilyen drágább, különlegesebb sajtot felhasználni, és vannak olyanok, amikhez gyakorlatilag felesleges luxus eltérni a jól megszokott, nagy tömegben előállított és olcsón beszerezhető sajtoktól. Nekem most olyan szerencsém volt, hogy kaptam ajándékba egy szép darab parmezánt, olyan igazi reszelhetőset, ami nagy forgácsokban hull alá az ételre tálalás előtt. Gondoltam ezt felavatom, és egy különlegesebb spagetti méltó társra lelhet benne.

Érdekesség: azokat a malacokat, amelyekből a világhírű pármai sonka készül, egész életükben a parmezánsajt melléktermékeként keletkező íróval itatják. Két legyet ütnek egy csapásra.

Elmentem a piacra vargányáért, de nem kaptam. Az eladó rábeszélt viszont egy halom nagyon szép, friss, aprószemű szegfűgombára.

Vettem még egy húsos kolozsvári szalonnadarabkát is, amit aztán már itthon vékony csíkokra vágtam, és egy serpenyőben elkezdtem pirítani. Tettem hozzá egy kevés erős zöldpaprikát is, majd pár gerezd finomra vágott fokhagymát. Mikor elég jó alap lett belőle, hozzáöntöttem az egészben hagyott, megmosott szegfűgombát, és hagytam egybeforrni az egészet. Fűszerként csak sót és borsot használtam. Mikor már készen volt, felönttem egy jó adag főzőtejszínnel, az állaga és az íze már remek volt, a színét kevés kurkumával korrigáltam. Közben elkészült a spagetti is (amit ugye csak leszűrünk, és nem öblítünk).

Tálaláskor aztán jó vastagon reszeltem rá parmezán-forgácsokat és behűtött tokaji furmintot ittam hozzá (2005, Patrícius Borház, áldassék a neve). És a szalonna vs sajt meccset is döntetlenre hoztam ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>