Körömpöci csülökkel

Elkerekített szemmel néztem a blog receptgyűjteményét: lehetséges-e, hogy ennyi év alatt egyszer sem került sor a körömpörkölt megzenésítésére?! Minden kapóra jótt, a diétás nővér épp Balatonon van, nincs itthon a macska, cincognak az egerek: irány a piac.

Egy jóravaló hentes mindenre rábeszélt, hiába mondtam neki, hogy egy személyre készül az a szerencsétlen körömpörkölt. Kaptam öt hatalmas lábat, egy kicsontozott csülköt („jó lesz az belekockázni”), grátisz egy darab farkat, és egy háromszor akkora kolozsvári szalonnát, mint amekkorára szükségem volt. (Utóbbiakból toros káposzta készült.)

A körmön kívül a körömpörkölthöz alig kell valami: egyike azon egyszerű fogásoknak, amit csak elrontani lehet, ha felturbózni akarjuk.

Nyári változatról lévén szó, azért a pörkölt alapot nem kerültem meg. Ehhez megpirítgattam a felkockázott kolozsvári szalonnát, ennek zsírjára dobtam a tetemes mennyiségű, apróra vágott vöröshagymát, pár gerezd zúzott fokhagymát. Mikor lepirult, kissé félrehúzva megszórtam jóféle kalocsai paprikával (az illetékesnek üzenem: fogytán!), majd felöntöttem pár kanál, ebédről kimaradt lecsóval és kevés vízzel. Ezt az alapot pároltam aztán egységes mártássá.

KörömpörköltEkkor lehet beletenni a lesúrolt, szétcsapott köröm darabokat, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Ekkor kockázzuk bele a ránk sózott, füstöletlen csülökhúst is. Majd annyi vízzel, amennyi majdnem ellepi, hosszú órákon át, lassú tűzön, fedő nélkül főzni kezdjük. Fűszerezzük maréknyi majoránnával és őrölt köménnyel. Akkor van készen, mikor a fölé tartott tenyerünk ragadós lesz a gőztől. Illetve amikor a rezgős cubák lecsúszik, leomlik a csontokról.

Tálalása: sós vízben főtt, csónakra vágott krumplival, ecetes almapaprika, kovászos uborka, friss fehér kenyér. És akkor ezt a következő három évben megint nem lehet ismételni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>