Spárga hollandi mártással

Jövőre is lesz spárga szezon, és még a napokban is láttam egy-két helyen vállalható kinézetű spárgát, úgyhogy helye van a blogon egy ilyen nagy klasszikusnak. Amelyet tulajdonképpen először sikerült tisztességesen elkészíteni.

A hollandi mártás látszólag nagyon könnyű dolog, de puritán egyszerűsége megtévesztő. Az viszont most kiderült, hogy minél gyorsabban, minél kevésbé komplikáltan csináljuk, annál hatékonyabbak vagyunk.

A spárgát – megtisztítva, fás végét levágva – állítva (csúcsaival fölfelé) egy magas edénybe állítjuk, enyhén cukros- sós vízben, fedő alatt megpároljuk.

Egy másik lábasban vizet forralunk. Egy keverőtálban (habüstben, fém salátás tálban, stb) 2-3 tojássárgáját pár kanál langyos vízzel kikeverünk, majd a vízgőz fölött gyors mozdulatokkal habosra verünk. Sóval, fehérborssal ízesítjük. A vízgőzről levéve olvasztott vajat adagolunk hozzá, ezzel is elkeverjük. Pár csepp citromlevet és fehérbort is adjunk hozzá.

A megpárolódott spárgát ezzel és azonnal tálaljuk.

Spárga

kép: shareski/flickr

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>