Spárgás-mentás rizottó

Kicsit PR-ozzunk, ha már olyan nagyvonalú volt a frissen megnyílt Baldaszti’s, hogy a hazavihető és otthon elkészíthető kétszemélyes vacsoracsomagjával engem is megtisztelt. A gondosan porciózott, álomminőségű hozzávalók mellé természetesen a pontos receptúrát is megkapják a vásárlók. Mondjuk így sem gyerekjáték az elkészítés, de a recept ezúttal nem az én briliáns hozzáértésemet dicséri. (De bármikor elvállalnám, mert baromi jó kis étel, pláne így a spárgaszezon előtt egy-két momentummal.)

Szóval rizottó. A rizottóhoz elengedhetetlen a rizottó rizs, enélkül legfeljebb tejbegriz szerű dolgot készíthetünk és kell hozzá alaplé, amivel apránként („apródonként”) felöntögethetjük a rizsünket.

Kaptunk egy csokor fehérspárgát, ennek alsó részeit, valamint a lehámozott héját lemostam, enyhén cukros-sós vízben feltettem főni, dobtam bele egy bio leveskokcát is. (Ezekről majd egy másik alkalommal.) A spárgás alaplének kb. fél óra kell, addig elő lehet készülni a következőkkel:

A spárgát felkarikázom, a salotta hagymát apró kockákra vágom, egy gerezd fokhagymát úgyszintén. A porcióban kapott, extra minőségű, belga vaj egyik felét felolvasztottam egy vastag falú rézedényben, erre jött rá a salotta hagyma és a fokhagyma, de nem kell pirulnia, elég ha üveges lesz. Majd következik a rizottó rizs, röviden ezt is pirítjuk, majd elkezdődik a sziszifuszi munka.

RizottóElőször egy löttyintésnyi száraz fehérborral öntjük fel, majd ezt el is párologtatjuk. Ezután egy merőkanál (leszűrt) alaplevet adunk a rizshez, ezzel kevergetjük, ameddig az összes folyadékot fel nem veszi. Majd ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a rizs már nem tud több folyadékot felvenni, de az étel állaga jó krémes, és a rizsszemek még külön vannak, nem állnak össze egységes masszává. Mindez kábé fél órát vesz igénybe, a vége előtt tíz perccel keverjük hozzá a spárgákat, majd a legvége előtt egy perccel a spárgák fejét is, vagyis a sípokat. Ugyanekkor adunk hozzá néhány levél elmorzsolt, friss mentát is.

Mikor a tüzet lezártuk, következik a vaj másik fele, amit hagyunk szépen elolvadni, közben reszeljük rá a parmezánt is.

Tálaláskor megszórjuk szárított chilivel és egy kanálka magas minőségű olíva olajjal. Spárgás rizottó a’ la Baldaszti’s… Köszönet érte!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>