Sherrys paradicsomleves húsgombóccal

Így év vége felé végképp elszabadul a pokol: mit lehetne még gyorsan megenni, mielőtt kicsengetnek.

Minekután megszületett egy tökéletes Bächer írás kocsonya-ügyben, én most ehhez a témához nem is tudnék többet hozzáfűzni, minthogy mindenki olvassa el, akinek kedve van. Én pedig a kocsonyánál talán méltóságteljesebb fogást ajánlok a szilveszteri hangulat közepébe bele, de azért legyen előtte kocsonya is odahaza.

Sherrys paradicsomleves húsgombóccal szilveszterre

A sherrys paradicsomleves húsgombóccal lelke ez utóbbi. Először tehát a húsgombócokat készítjük el. Darált sertéshúst összedolgozunk egész tojással, zsemlemorzsával, finomravágott hagymával, sóval, borssal, pirospaprikával és egy kevés száraz sherryvel. Ha valakinél nem lenne otthon száraz sherry, az vegyen. Nem kiváltható ebben az esetben mással (már csak az étel neve miatt sem), ezen kívül gyorsan fogy amúgy is, és kiváló aperitive. Ha jól érzékelem, újabban kezdenek divatba jönni a balzsamecetek mellett a sherryecetek is, így ezért sem árt, ha van otthon rendes sherry is.

A masszából félmaréknyi, kicsi helyes gombócokat formázunk. Gyerek, ha van kéznél, segíthet benne, hadd örüljön. A húsgombócokat forró olajon megsütögetjük minden oldalukon. Ha szép pirosak, félretesszük őket pihenni. A visszamaradt olajon hagymát és fokhagymát pirítunk, majd hámozott kimagvalt paradicsomot adunk hozzá, sokat. (Nyáron-tavasszal friss paradicsomból, szilveszterkor konzerv hámozott paradicsomból. Ha télen készítjük, mehet bele a biztonság kedvéért egy aranyfácán paradicsomsűrítmény is. Mondjuk, nyáron is…) Sózzuk, borsozzuk. Liszttel elkeverjük, kicsit hagyjuk átfőni, majd felöntjük leveskockás vízzel. (Vagy csak vízzel.) Ekkor jön ebbe is egy kevés sherry, és fél órán át lefedve, lassú tűzön főzzük.

Ekkor elővesszük a botmixert és krémesítjük a levest. Utófűszerezzük, kevés cukrot adunk hozzá, és visszatesszük a húsgombócokat, amelyeket öt percig átforralunk a levesben, hogy megfőjenek. Mehet bele friss petrezselyem, meg egy kevés héjatlan-kimagvalt paradicsom is, ha maradt ki. Tálaláshoz lehet rá reszelni parmezánt, vagy karavánt, vagy egyiket sem. Én nem teszek rá semmit, úgy is jó. Előtte igyunk egy kupica száraz sherryt. Hadd fogyjon, ha már van.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>