Egy csillag margójára

Hát megtörtént. Pont mire az egész ország avatott Michelin szakértő lett, önbeteljesítő jóslatként sikerült kiizzadnia a magyar gasztronómiának egy csillagot.

A Michelin guide-hoz való szakértelem már lassan felnőtt a futball szövetségi kapitány szintjére, mindenkinek volt és van álláspontja, titkos, bennfentes információi. A csillag kizárólagos helyet követelt magának a gasztro-közbeszédben, ez lett “az ómega és az alfa”. Már az is hír volt, ha valamely csúcshely arról nyilatkozott, hogy ő speciel nem gyúr a csillagokra, mert a maga útját járja. (És persze titkon reménykedik, hogy ez az út a csillagokhoz.)

A Michelin csillagra való gyúrás: befektetés, méghozá tudatos befektetés. Olyannyira az, hogy – amennyire a történet megismerhető – a LouLou bele is bukott a túl korán megindított hajrának. A sokáig első Michelin esélyesként emlegetett hely – magukról terjesztették persze – nem bírta kivárni az elismerést, a túlzott ráfordítások okán befuccsolt, mire az ellenőrök alaposabban körülnéztek volna Pesten. Gerendai Károly, a most révbe ért Costes vezetője is mindenhol becsületesen elmondja, elmondta, hogy az éttermükbe kódolva van a súlyos veszteség, és az áhított elismerés lehet az, ami megteremti azt a kihasználtságot, amely már nyereségesbe fordít(hat)ja a kasszát. A csúcsgasztronómia fenntartása ugyanis bődületes pénzekbe kerül. A Costes például – szintén a tulaj elmondása alapján – még közel 100%-os kihasználtság mellett sem térül meg feltétlenül, ehhez ugyanis megfelelő italfogyasztásnak kellene társulnia. Márpedig a legtöbben ezen spórolnak, mert a konyhára kíváncsiak. A konyha külföldről hozatott alapanyagai és a csillagászati összegen megvett, fenntartott konyhatechnológia pedig nem adható el rentábilisan, legalábbis egyelőre és legalábbis Magyarországon, így az italokon lévő haszonkulcs kompenzálna.

A csillag érkezése ugyanakkor nagyon furcsa érzés. Évek óta beszélünk róla, minden jobb étkezés után szóba kerül, hogy ez a hely megérdemelné-e, vagy sem, miközben igazi Michelines helyen még csak keveseknek volt módja étkezni. (Nota bene, attól, hogy a Ráday utcában van most egy ilyen hely, az csak azt jelenti, hogy könnyebben eljutunk oda metróval, villamossal, nem az, hogy nagyobb tömegek jutnak is az étkezőasztalig). Kicsit olyan az egész, mint egy évekig sóvárgott villanyvonat, ami egyszer csak ott töfög a karácsonyfa alatt. Mérhetetlen öröm, és mérhetetlen kiüresedés is. Annyit emlegettük, hogy kissé elcsépelt is lett, ráadásul az álom beteljesülése űrt hagy maga után. (Amin nem enyhít, hogy persze lehet majd még több ilyen hely, illetve van egynél több csillag is.)

Egy fontos aspektus viszont még okvetlenül van, és ez az MGE kereszteshadjárata. Ki kell – szerintem – ezen a ponton jelenteni, hogy Molnár B. Tamás harca nem is csak részidő szerint, hanem végérvényesen az ő irányába dőlt el. A Michelin csillag földre szállása, ha nem is az ő érdeme, de az ő igazát véglegesíti. Kicsit persze nehéz ezt kimondani, mert a magam részéről nem vagyok meggyőződve arról, hogy az általuk képviselt stílus, vaskalaposság, és bizony kirekesztés elfogadható-e, és sokszor ellenszenvesnek gondolom az MGE kinyilatkoztatásait, kételyek nélküli megfellebezhetetlenségét. De az a tény, hogy végső soron az ő iskolájukat követő Costes lett az első az elsők közt, és a további négy Bib Gourmand elismerést szerző hely közül legalább három az MGE istállójából kerül ki (Csalogány26, Bock Bistro, 21 – de lehet, hogy az Arcade is, de arról nem tudom, hogy így volna-e), egyértelműen bizonyítja, hogy nem öncélú, helyi érdekű vagdalkozás zajlott az utóbbi évtizedben a részükről. És ezt még azoknak is be kell látniuk, akik ezt nyilvánosan sohasem fogják megtenni. De most nyilván nem alszanak jól. Aki villamos alatt fekszik, nem természetes a mosolya.

A függetlenek meg örvendjenek, mert jó ez nagyon, és jó még Budapestnek is, ami felkerült immár tényleg a gasztro térképre. És talán majd kapunk asztalt is valamikor pár hónap múlva a Costesben. Akiknek szívből gratulálok!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>