Chili con carne, avagy a slow cooker dícsérete

Azt kell mondanom, kapóra jött a legutóbbi felhívás, hogy írjunk egytálételekről. Egyrészt az egytálétel a világ legpraktikusabb fogástípusa, nincs olyan konyha a világon, ahol ne lenne megtalálható. A legtöbb helyen külön edény (“egytál”) is szolgál hozzá, hogy minél többféle dolgot egyidejűleg lehessen elkészíteni.

Másfelől a téma apropóján végre elhenceghetek legújabb szerzeményemmel, az úgynevezett slow cookerrel.

A slow cookerről hosszan tudnék mesélni, főleg akkor, ha már többet kísérleteztem volna vele. Előljáróban most tehát csak röviden, majd a hónapok során majd még lesz több tapasztalat. Szóval erről a szerkezetről meglepő módon egy Csányi Vilmos (etológus) interjúban olvastam, mentségére és mentségemre szolgáljon, hogy a Gusto-ban adta ezt a beszámolót. Azt mondta, hogy a slow cookert (más néven Crockpot) az ausztrál háztartások használják előszeretettel, nagy előnye, hogy csak bele kell tenni a hozzávalókat, beállítani jó sok órára az (elektromos) szerkezetet és mire az ember hazaér a munkából, forrón várja az elkészült egytálétel.

Mivel a mai gasztronómia trend pont a lassan, akár napokon át alacsony hőfokon készülő, vajpuhára és rezgősre sülő húsoknak kedvez, gondoltam beújítok egy ilyet, a sousvide meg a hold o mat technológiák egyelőre úgysem használhatóak házi körülmények között, vagy csak nagyon nehézkesen. Utánajártam, de nem nagyon lehet ilyet kapni. Szerencsére a Saturnban találtam egy darab példányt, arra is rá volt írva, hogy kifutó készlet, magyarán ez a magyar piacon nem jött be. Mindegy, gyorsan megvettem (15E), annak ellenére, hogy persze nincsen hová tenni, jelenleg a hálószoba közepén van a “helye”. (Bazi nagy egyébként. A hálószoba meg kicsi.)

Áttanulmányoztam a leírást, annyi árulás persze van benne, hogy a hozzávalókat, az alapokat külön serpenyőben el kell indítani, utána pakol át az ember a slow cookerbe és indítja el a visszaszámlálót. Így tehát mindent nem lehet megspórolni, de őrizni tényleg nem kell. Amíg nem tapasztalom ki a működését, nem ismerjük még ki egymást, addig követem a kis füzetecskében kapott recepteket. Az első kísérlet a chili con carne volt. (Ja, még egy adalék: leírják a használati utasításban, hogy azért van üvegfedele, hogy azon keresztül nézegesse az ember és ne vegye le furtonfurt. “Ahányszor leemeled a fedőt, annyiszor tíz percet adj hozzá a teljes sütési időhöz.”) Amúgy nem véletlen gondolom, hogy noha az eljárás azonos, a slow cooker elnevezés a kuktának az ellentéte, mert a schnell kocher mindent gyorsabban készít el, ez meg lassan, de alaposan, alacsony hőfokon.

Nos tehát, a chili con carne is serpenyőben indul. Olívaolajon legalább két fej, apróra vágott hagymát pirítok, ehhez zúzott fokhagymát adok, és két-három cső felkockázott erős zöldpaprikát is, majd következik a darált marhahús, egy kiló is lehet akár. Sózom, borsozom, és jön rá a chili. Megpirítom, amíg el nem veszti a nyers színét, majd átteszem a slow cookerbe, ami nekem van.

Egy másik tálban (ennek már nem kell alágyújtani), elkészítem a szaftot. Ehhez összekeverek két konzervnyi hámozott paradicsomot és egy kiskonzerv paradicsomsűrítményt. Pár kanál barnacukrot is hozzáadok, majd hozzákeverek pár evőkanál lisztet és valamennyi vizet. (Ez azért kell, mert a slow cookerben el kell lepnie a szósznak a szilárd anyagokat.) Ráöntöm tehát a szószt a húsra és elindítom a csudaszerkezetet. Első körben öt órára állítottam.

Amikor már csak egy óra volt vissza, hozzáadtam két konzervnyi red kidney babot. (Érdekes, mert nagyon sok receptet végignéztem, és mindneki, minden nyelvterületen konzervbabot használ hozzá, úgy látszik így autentikus. Kevéssé autentikus, a recept nem is tartalmazza de én tettem hozzá egy konzervnyi morzsolt kukoricát is, a Bonduelle cég még nagyobb dicsőségére.

Érdekes megfigyelni, hogy egy ilyen kompakt szerkezetnél, amibe csak bele kell dobni a hozzávalókat, mennyi üres konzervesdoboz képződik járulékosan. Pedig az ember amúgy, ahol lehet, hanyagolja a késztermékek használatát, aztán ha így egyszerűsíti az életét, máris megtelik konzervekkel a szemetes… Valaki írjon ebből szakdolgozatot.

Na, letelik az a hátralévő egy óra is, a slow cooker intelligensen leáll. Ha éppen nem vagyunk a közelben, átvált melegen tartó üzemmódra. Brilliáns.

A chli con carne tehát hivatalosan kukorica nélkül készül, én viszont még a Leroy-ban edzőttem annak idején, ahol még tejfölt és reszelt sajtot is tettek a tetejére, úgyhogy én is követtem a jó példát. Friss fehérkenyérrel tálalom. Éljen a Slow cooker.

One Response to Chili con carne, avagy a slow cooker dícsérete
  1. [...] s.parentNode.insertBefore(po, s); })();TweetIsmét levettem a polcról a slow cookert, de ismét bebizon... dibbuk.hu/2018/01/15/chilis-citromos-csirke

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>