Csőben sült gombás karfiol

A csőben sült bármit azért szokták szeretni mert ropogós a teteje és rendszerint sajtos is.

Másik nagy előnye az úgynevezett csőben sült ételeknek (legtöbbször zöldségekről van szó), hogy egyszerűen összeállítható egytálétel, viszonylag kis vesződséggel kész is az ebéd. Meggyőződésem egyébként, hogy a ”csőben sült” kifejezés valami teljes félrefordítás lehet, nyilván valaki egyszer így értett valamit valahol, azóta ez egy cső. Pedig tulajdonképpen egy besamellel, vagy sajtos-tojásos tejföllel beborított párolt zöldségről van szó, egy kaptafára működik valamennyi változat.

Picit persze lehet variálni a dolgot, máskülönben elég volna elővenni a Horváth Ilonát, vagy ki amire esküszik. (A magyarok istenére, példának okáért. De akkor gulyás lesz a menü, vagy abált tokaszalonna langyos zsírral.)

A mostani változat is egy ilyen megbuherált cső, és emiatt a megszokottnál egy hangyányival többet kell mosogatni utána, de hát néha így adódik az élet. Szóval vegyünk akkor két szép fej karfiolt, mossuk meg, szedjük rózsáira, és fedő alatt kb kétujjnyi leveskockás vízen kiméletesen pároljuk meg őket. De tényleg ne menjen szét pempősre, mert még további terveink is vannak velük…

A párolódás közben számos feladatunk lesz. Egyrészről villám mozdulatokkal készítünk gyorsan egy besamel mártást (erről részletesen majd máskor). Érdemes bőségesen készíteni, mert alaposan el kell majd lepje a karfiolt. (Úgy is mint “cső”.) Egy serpenyőben megmosott, félbevágott csiperkegombát pirítunk le. Ezzel párhuzamosan pedig egy másik serpenyőben (urambocsá, egymás után, ugyanabban a serpenyőben) pirítunk egy kevés apró kockákra vágott bacont, vagy sonkát, vagy valami más ízletes felvágottat.

Ha mindennel megvagyunk, gyorsan összeállítjuk a fogást. Ehhöz egy jénai aljára kevés vajat/olívaolajat teszünk, erre szép egyenletesen elhelyezzük a nem teljesen szétfőtt karfiolt. Megpróbáljuk szintén igazságosan elosztani rajta a pirított gombát, valamint a pirított bacon/ sonka nagyobbik részét. Most mindenhol alaposan meglocsoljuk az istenien illatozó besamel mártásunkkal. amire aztán valami jobb füstölt sajtot (értsd: karavánt) reszelünk, generőzen. Erre még díszítésnek rátesszük a bacon sonkából, amennyi kimaradt. És mehet be a sütőbe. Mivel a hozzávalók elvileg készen vannak, le sem kell fedni alufóliával, csak a tetejét kell megpirítani. Akinek van grillfokozata, éljen vele.

A konyhai lámpa felkattintásától a sütő lezárásáig az egész ételnek illik elkészülnie 50 perc alatt. Ezért is szeretik sokan a csőben sütést. Meg mert olyan jó sajtos-ropogós a teteje neki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>