Sólet és kugli

Mindenkinek megvan a maga, jólbevált sóletreceptje. Nekem nincs.

Pontosabban még nincs meg a végleges, a kísérletezés nem zárult le, bár a képen látható sólet egész jól sikerült. Ahány ház, annyi sólet, sőt, még házon belül is lehet többféle. Az viszont valószínű, hogy akinek már sikerült összeállítania a saját szája íze szerinti tökéletest, már nem nagyon változtat rajta. Előtanulmányként számos megbízható szerző szakácskönyvét vettem górcső alá, majd a tanulságokat elegyítve elmentem a piacra és nekifogtam a munkának.

Kell venni aprószemű tarkababot, vagy aprószemű fehérbabot, vagy ezeket vegyesen. Egy 10-12 órára érdemes beáztatni. Szintúgy áztassuk be a gerslit, úgy is, mint árpagyöngy. Ezzel akkor fél nap el is ment. (A sólet többnapos projekt, elég ugye csak azt említeni, hogy elvileg péntek délután kell a kemencébe betenni, és másnap ebédre lehet fogyasztani. És ebbe még nincs benne az előkészület.)

A beáztatott babot és a gerslit leszűrjük, és egy vastagfalú, tűzálló tálba tesszük. Én most kaptam egy fantasztikus, hétnyelven beszélő öntöttvas lábost, úgyhogy annak apropóján, születésnapra készült a sólet.)

Lereszelünk (akinek van hozzá türelme, én inkább finomra vágom) egy-két fej vöröshagymát, és szétzúzunk pár gerezd fokhagymát, ezt elkeverjük a babbal. Pár púpozott evőkanál lisztet szintén alaposan eldolgozunk a babbal, hogy egyenletesen eloszoljon minden részen. Adunk hozzá őrölt gyömbért, édes pirospaprikát, borsot, kevés sót. A bab alá elrejtjük az étlapon csak “minden belevaló”-ként emlegetett húsokat. Célszerű füstöltet és nem füstöltet vegyesen alkalmazni. Leginkább javasolt húsok a nyers marhaszegy, a füstölt libamell és libacomb. Hogy ne legyen túl kóser, egy kis tréflinek tettem bele füstölt tarját is, és füstölt kacsacombot a libacomb helyett.

A minden belevaló annyiban nem teljesült, hogy töltött libanyakat, vagy más néven halslit nem készítettem hozzá. (Ne tévesszen meg senkit, hogy a Norbi Update című országos humbug keretében árulnak “halslit”, vagyis halas virslit is. Halsli az töltött libanyak, amit úgy kell készíteni, hogy szerzünk ehhez való libanyak-bőrt, és itt szokott elakadni a dolog. Ha szereznénk, egyik felét bevarrjuk, megtöltjük, másik végét is bevarjuk és kifőzzük. Talán majd máskor.)

Ha a húsokat elrejtettük, a lábost felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, felforraljuk, majd gyöngyöző forrással, fedő alatt egy órán át főzzük. Itt egy borzasztó veszélyes művelet következik. A keménytojás ugyanis elvileg a sólet levében fő keményre, tehát jól megmosott tojást héjastól bele kellene süllyeszteni a lébe, és így tenni be, a lábost lefedve a sütőbe. Én erről az eljárásról még egyeztetek az ÁNTSZ-szel, a szakvélemény megérkezéséig viszont külön főzöm a keménytojást egy füstölt ízű leveskocka társaságában.

Ha a tojást nem is tesszük bele, libanyak meg nincs is, viszont ilyenkor kerül a sóletbe az úgynevezett kugli, más néven ganef. Ennek a sólethez hasonlóan számos elkészítési módja van, én az egyik legegyszerűbbet ajánlom. Ehhez libazsírt, pirospaprikát és lisztet dolgozunk össze kevés vízzel, ebből tésztát gyűrunk, majd kis henger formákban a bab tetejére tesszük. Erre tesszük a fedőt, a lábost meg vagy egy nagyon alacsony hőfokú sütőbe egy teljes éjszakára, lásd még kemence, vagy egy közepes hőmérsékletű sütőbe 3-4 órára. Érdemes óránként megnézni, és pótolni a vizet, mert a száraz, kopogós sólet nem az igazi, bár néha az is jó. Ha a vizet pótoljuk, tegyünk hozzá néha pirospaprikát, sót is.

Akkor van kész, amikor már kész van. Ha ezt az ízt kerestük, akkor ne variáljunk tovább, ha másikra gondoltunk, akkor jövőre készítsük kicsit másképp. De ne adjuk fel, mert egy szombati sólet nélkül nem az igazi.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>