Látlak, Amerika

Eleg az hozza, hogy New York-ban kulon guide van a gourmet-boltokhoz. Mondani sem kell, hogy Budapesten ezek felsorolasa kiferne egy A4-es lap egyik oldalara. Irigykedni persze megint lehet, de elajulni azert megsem kell, mert itt sincs kolbaszbol a kerites.

Gourmet üzlet - New York

Foleg azert nincs, mert a kolbaszban sok a koleszterin, es kulonben is, ha nem low fat kolbaszt fogyaszt az ember, hat az egy kesz ongyilkossag… Az amerikai etkezesi lehetosegekkel majd legkozelebb foglalkozom, most csak a boltok kinalatat tekintenem at.

A legszembetunobb tenyleg a kinalat gazdagsaga, ezen nincs is mit szepiteni, mert mi a kanyarban nem vagyunk ebbol az aspektusbol. Magam reszerol peldaul borzaszto kivancsi vagyok, hogy megelem-e valaha, hogy M.o.-n is lehessen annyifele sajt kozul valasztani a szabadpultrol, mint egy nyugati orszagban, es hogy lesz-e olyan, hogy nem szamit majd luxusnak, ha az ember nem az alap negy-ot fele sajt kozul valaszt maganak. De hagyjuk is a kozhelyeket, nezzuk a trendeket.

Amerikaban mindenbol kaphato zsir es cukor nelkuli kiszereles, teabol kavebol decaf vagyis koffeinmentes verzio, sot, lattam koleszterin es zsirmentes bio-tojasfeherjeket is, dobozban. Kulon fal van minden boltban gluten-free termekekbol is, ezen kivul a legtobb helyen van koser-fal is, bar ki kerdezte, hogy mi a neve annak a halnak… De miert ilyen hustornyok akkor az amerikaiak? Hiszen mindenbol megkaphato a legegeszsegesebb, legmentesebb, legkevesbe hizlalo verzio!

Azt hiszem azert, mert ez onmagaban nem eleg. Hiaba vasarol valaki kovetkezetesen 0 zsirtaralmu termekeket, ha aztan edesseg fronton lepten-nyomon fankokba es cukorkakba utkozik. Nem lehet kikerulni a fogyasztas ordogi korebol, es nem lehet mindvegig kovetkezetesnek maradni. Feltuno peldaul, hogy az en fogalmaim szerint szinte mindenbol csak csaladi kiszereles kaphato, a legkisebb juice majd ket literes, felvagottbol 50 deka kornyeke a kezdo limit. Ezen kivu olyan 12 darabos pudingszeru zselet arultak egy boltban (desszertnek ebed utanra), hogy ranezesre is hizik az ember.

Uditok teren is vegyes a kep, mert ugyan a legnagyobb divat jelenleg vitaminnal dusitott tisztitott palackozott vizet inni, de a szensavas uditok frontjan olyan szinu es cukortartalmu italok hoditanak, ami kortyonkent noveli a zsirhurkak szamat. Nincs menekves, hizni kell.

Bacon-t peldaul mindenhez kell enni, meg a reggeli juharszirupos palacsintahoz is, de szaritott bacon-darabkakat arulnak krutonnak is.

Mindezzel parhuzamosan viragzik tehat az egeszseg es karcsusag-ipar, uj divat a raw-food mozgalom (minden nyers hozzavalokbol keszul, semmi hohatas), termeszetesen topon van a bio termekek kereskedelme is, es a legnagyobb hivoszo a fresh food, vagyis a friss hozzavalokbol keszulo etelek. Ez utobbival szamtalan termek es etterem is kinalja magat, mintha ezen mulna az eletuk.

Ja, es a legnagyobb mumus a fogyokurak teruleten az ugynevezett Yo-Yo efektus, vagyis a faradsagos munkaval leadot kilok ujboli megjelenese. Fentiek fenyeben ez talan nem is meglepo…

Kép: david_shankbone/flickr

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>