Bodzaszörp

Kutya meleg van, igaz? Nincs is ilyenkor kedve az embernek enni semmit se. Csak valami jó hideg frissítőt szürcsölni, aztán sziesztázni. Mondjuk egy kis házi bodzaszörpöt, rengeteg jéggel?

De jó lenne, ha bodzaszörpöt is adna

A bodza sajnos már elvirágzott, így aki nem kapcsolt időben, az inkább már jövőre tervezzen. (De a bodza bogyója még csak most érik be, abból még számos izgalmas dolog készíthető. Múltkor esett szó a bodza-zselés palacsintáról is, de ahhoz még nincs recept sajnos.)

Szóval a házi bodaszörp elkészítésének legnehezebb pontja, hogy kell hozzá egy ötliteres “uborkás” üveg. Az nem terem minden bokorban, szemben például a…, ööö, a bodzával. A bodza szedése kapcsán minden fórumon megjegyzik, és emiatt én sem tehetek kivételt, hogy ne forgalmas út közelében szedjük, mert az már ólmos, kipufogós, inkább zarándokoljunk valami nyugisabb ligetbe szüretelni. Szintén érdemes gyorsan kapcsolni amiatt is, mert egyrészt a szezon nem hosszú, másrészt ennek második felében megszállják a virágokat a tetük, és úgy már nem az igazi. Ha szedtünk bodzát és van ötliteres üvegünk, félig már nyert ügyünk van.

A bodzavirágokat folyó víznél leöblitjük, de csak nagyon kíméletesen, hogy ne peregjen ki belőle az összes virágpor. A leöblített virágokat az üveg aljában helyezzük el. (Amíg nem öntjük fel vízzel, addig az edény kb egyharmadáig érjen a növényzet.) Teszünk rá egy megmosott és felkarikázott citromot és egy hasonló módon előkészített narancsot. Ekkor felöntjük vízzel, tetejére ráfacsarhatjuk egy másik citrom és egy narancs levét, majd ezeket is beletehetjük a lébe. Végül egy-egy kiskanál nátrium-benzoát és citromsav következik. (Ezeket patikában, de közértben is beszerezhetjük.) Az üveget lefedjük, lehetőleg árnyékos helyre állítjuk, és megkérünk valakit (alternatívaként: magad uram, ha szolgád nincs), hogy gondoskodjon a szörp napi két-háromszori kevergetéséről.

Kb három nap kevergetés, ázás után kerítünk egy nagy és tiszta vödröt/lavórt és egy konyharuhán keresztül leszűrjük az italt. A leszűrt lébe literenként egy kiló cukrot keverünk (de lehet ennél kevesebbet is), és egy konyhai szűrő és egy tölcsér közbeiktatásával kimeregetjük a már előtakarékosan félretett ásványvizes/üdítős palackokba. (Ehhez is lehet külső segítséget igénybe venni, mert kikezdi az ember derekát.) Ezzel kész is a bodzaszörp, legalább egy évig, a következő szezonig eláll. Sok sok jéggel, szívószállal, citrommal fogyasszuk, csapvízzel, vagy akár szódával higítva. Jöhet a kánikula, rajtunk ki nem fog!

Kedvcsinálónak egy kis Nemes Nagy Ágnes:

Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.
Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor
égen nyíló bodzavirágból.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>