Indiai gömböc

Felvirradt a nagy nap, a gasztroblogos kiírás második fordulója! Pontosabban még nem virradt teljesen fel, csak én kénytelen vagyok kicsit előrébb hozni, lévén objektív akadályok merülnek fel a későbbiekben. Úgymond.

A töltelékek témakörében első felindulásomban egy tradicionális gefilte fish-re gondoltam, de ez a felindulás szinte azonnal elmúlt, mihelyst alaposabban utánanéztem, hogy mit is kellene csinálni azzal a hallal. (Bőrét venni, húsát ledarálni, visszatölteni, szóval ellenségemnek nem ajánlom.)

Ellenben van nekem egy tulajdonképpen igen egyszerű töltelékes receptem, amit még akkor is büszkén mutatok be, ha nem én találtam fel. De olyan kevéssé közismert, hogy érdemes kicsit propagálni. Az indiai gömböc elnevezés már saját, de persze mindenki hívja ahogy akarja.

Először is megfőzünk fél kiló krumplit. Kb ugyanennyi vegyes leveszöldséget, többségében sárgarépát, kevés zellert, fehérrépát szintén puhára főzünk. A leveszöldségeket és a krumplit együtt összetörjük, de nem kell túl pépesre, inkább kicsit darabosabra. Hozzáadunk a masszához pár evőkanálnyi búzadarát is, majd indiai stílusban befűszerezzük. Ehhez hozzáadunk összevagdalt friss koriander levelet, garam masala fűszerkeveréket, őrölt koriandert, kevés őrölt gyömbért, kurkumát és apróra vágott újhagymát. Kíméletesen meg is sózzuk, de figyeljünk, hogy ne a só domináljon. Kóstoljuk meg a masszát. (Finom.) (Ha nem finom, akkor valamit eltoltunk, jobb esetben valamiből kevés van.)

Most egy nehéz művelet következik. Egy fél maroknyit kicsippentünk a masszából, és kilapítjuk. (Én a tenyeremen lapítom, így már bevált. De lehet vágódeszkán is.) A lap közepébe a másik kezünkkel egy kevés friss túrót ügyeskedünk bele, majd óvatosan ráhajtogatjuk a zöldséges massza széleit, hogy gombóc formát kapjunk. (A túró pedig egyúttal kvalifikál minket a gasztroblogos rendezvényen való indulásra.) A gömböcöt vastagon beleforgatjuk zsemlemorzsába, és tűzforró, bő olajban ropogósra sütjük minden oldalát. Az időzítésre figyelni kell, mert ha túlmelegszik, a túró elindul kifele, mert nem akar már töltelék maradni.

Az indiai gömböcöket csípős chutney-val tálaljuk, amelyet boltban vásárolhatunk meg, de kevés energiabefektetés mellett otthon is elkészíthetjük.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>