Rakott zöldbab

Régen volt már recept, úgyhogy íme.

Nem tudom mi történt idén a zöldbabosokkal, lehet, hogy valami zöldségmaffia-féle leszámolás van, mindenesetre én idén egyetlen egyszer láttam elfogadható minőségűt a piacon. Mivel még elég jó idő van, a gyümölcsök és a zöldségek (leszámítva a zöldbabot) frissek, egészségesek, vétek lenne mirelithez nyúlni. (Amúgy az egész jól pótolhatja a télen a frisset.) Úgyhogy sárgahüvelyű zöldbabbal készítettem el a rakott zöldbabot. A sárga is elég finom, majdnem minden fogásnál helyettesítheti a zöldbabot, ha az nincs. A további félreértések elkerülése véget itt babként fogok hivatkozni rá…

Zöldbab
Szóval a babot megmosom, 2-3 centis darabokra vágom. Felteszem enyhén sós vízbe főni. Amíg puhul, olajon hagymát pirítok, pár gerezd finomra vágott fokhagymát teszek hozzá, majd rögtön utána darált sertéshúst is. Lehetne persze borjúval, báránnyal, pulykával is. Só, bors, és egy kevés kakukkfű. Szinte készre kell főzni, de azért még ne piruljon le. A babot leszűröm, lecsepegtetem. (Nem kell, hogy teljesen megpuhuljon, hanem csak olyan háromnegyedesen.)

Külön edénybe tejfölt összekeverek egy-két tojássárgájával. Ebbe is teszek kakukkfüvet, borsikafüvet és oregánót. Akinek sok ideje és energiája van, csináljon ehelyett beseamel mártást. Azt is érdemes azért fűszeresen.

Egy jénai edényt alaposan kikenek vajjal (urambocsá, margarinnal). Teszek bele egy réteg babot, erre halmozom a húst, majd egy másik réteg bab jön. Ennek a tetejére óvatosan és egyenletesen ráöntöm a tejfölös réteget, erre paradicsomkarikák jönnek, majd vastag réteg reszelt sajt következik. Alufóliával borítva mehet a sütőbe. Majd egy idő után az alufóliát óvatosan leveszem, és megpirítom a tetejét is. Salátvával, borral, tejföllel tálalom.

kép: pixieclipx/flickr

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>