Kuglóf, asszonyom

Pappjancsi egy barátjával ücsörög a cukrászdában. Imádnak fogadni egymással, így a barátja ezúttal is fogadást ajánl:

- Fogadjunk, hogy odamegyek a pultos kisasszonyhoz, azt mondom neki, hogy lófasz, és még meg sem fog botránkozni. Sőt mosolyogni fog.

Pappjancsi állja a fogadást, és már előre örül, hogy ilyen könnyen pénz üti a markát. A barátja a megbeszéltek szerint odamegy a hölgyhöz, rámutat egy süteményre, és megkérdezi:

-Mi ez? Tán csak nem kuglóf, asszonyom? , mire a pultos mosolyogva válaszol neki.

Pappjancsinak nem szegi kedvét, hogy barátja ismét túljárt az eszén, elhatározza, hogy ő maga is eljátssza a viccet egy másik barátjával. (Van neki kettő.) No, fogad is vele, majd széles mosollyal odamegy a pultoshoz, és így szól:

-Mi ez? Kuglóf, vagy mi a lófasz?

Az alapviccek lényege, hogy sok változatuk van, ezt is mesélik Arisztid és Taszilófal, sőt, “kuglóf asz, vagy mi asz?” verzióban is. A kuglóffal való viccelődés tényleg adja magát, egyrészt mert nagyon vicces a neve, másrészt vicces az alakja (v.ö. csonka gúla és Steinmann), van benne egy luk is. Fogyasztása pedig egészen ünnepélyes, habos kakaóba kell mártogatni vasárnapi reggeliként, vagy egy délutáni cukrászdalátogatáskor.

Az itt ismertetendő kuglóf társszerzés keretében készült, köszönet érte. És mivel süteményről van szó, ezúttal is pontos mértékegységekkel dolgozunk, ami egyébként nem szokásom.

3 tojás sárgáját elkeverünk 14 dkg olvasztott vajjal, 28 dkg cukorral, 1 tasak vaníliacukorral, egy csipet sóval és 2 dl langyos tejjel. Simára keverjük a masszát, majd óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét. Egy fél tasak sütőport összekeverünk 27 dkg liszttel és ezt beleszitáljuk a kuglófmasszába.

Mivel a diós-kakaós kuglóf finomabb, mint a mezítlábas kuglóf, beledolgozunk még 7-8 dkg darált diót is, majd a massza kétharmadát kivajazott és lisztezett kuglófformába töltjük. A kimaradt masszába belekeverünk két kanál valódi kakaóport, majd a kakaós masszát is a formába töltjük. Így tesszük be a sütőbe, ahol előbb élénk, majd kicsire vett lángon 30-35 perc alatt megsütjük.

Kicsit érdemes pihentetni, mert így valamivel több esély van, hogy egy darabban kijöjjön a formából. Porcukorral meghintve igen attraktív tud lenni. De ha kivevéskor szétesik, az sem katasztfrófa. Vajjal, lekvárral megkenni, habos kakaóba mártogatni így is kiválóan lehet. Így lesz kerek a kuglóf, asszonyom.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>