Ne a tükröd okold! – Tüköry étterem kritika

Egykori törzshelyre szúrópróba szerűen visszatérni: rizikós vállalkozás, és furcsa érzés. Változtak-e? Én változtam-e? Vagy jól emlékszem-e egyáltalán? Jó 10 évvel ezelőtt szinte napi rendszerességgel tértem be a legendás – legendásan leharcolt – Tüköry kisvendéglőbe, azóta viszont egyszer sem.

Tüköry

Kép: Tüköry Étterem/Facebook

Ránézésre áll az idő, ugyanaz a belső tér, ismerős boxok, abroszos faasztalok, füst és félhomály. A felszolgáló gyors és hatékony, mosolyra nem pazarolja az energiát, villámgyorsan bonyolítja a rendelést, hozza-viszi asztalunk és a pult között a tányérokat, poharakat. Nem érezzük magunkat kellemetlenül, de szívesen látottnak sem. A csókakői kolbászlevesre még emlékszem régről, trade markja a helynek, most is nagyon jól eltalált.

Öröm, hogy sokkal szebb, gusztusosabb az életben, mint a bágyadt és felesleges ételfotón, a fakó étlapon. Bánat, hogy valami egészen silány minőségű, olcsó lecsókolbász került a finom, enyhén csípős, sűrű lébe. (És a csésze alján figyel még a buggyantott tojás is, mint unikális levesbetét.) A Hold utcai csarnok mellett bátran rendel az ember belsőséget – a bátorság nem váltja ki sajnos a lelkiismeretfurdalást -, így velővel töltött bordát, szintén egy régi klasszikust rendelek.

Itt vagy a memóriám viccelt meg, vagy esett valamelyest a színvonal, de a közepes minőségű, mirelitzacskós hasábkrumpli halom tetején mintha összezsugorodott volna az egyébként frissen kirántott borda, és a velő sem túl karakteres, összességében csalódás lenne, ha nem mentené a helyzetet a felszolgáló által frappánsan javasolt, kiváló uborkasaláta. Nem ettünk igazán jól, de nem is volt kellemetlen. Fura dolog ez a nosztalgia.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>