Titkos asztaltársaság

Az elnevezésnek biztos van valami oka, de az biztos, hogy korántsem sablon helyről van szó. Eleve pestiesen fülbe súgós, pár asztalos titkos étterem egy bérház eldugott udvarán. Ide csak az keveredik, akinek a mindenkori gasztro-jólértesültsége miatt leadták a drótot. És a bennfentes körnél nem is nagyon tudnak többen idejárni, lévén a Chablon csak ebédidőben van nyitva, és öt-hat asztalnál több nemigen akad benne. A biznisz modellt sem értjük nagyon, bár lehet, hogy az elviteles, ebédkiszállításos eljárás fenntarthatóvá teszi a próbálkozást. Az árképzés ugyanis semmiképp sem lökheti a csillagászati profit irányába a vállalkozást, a naponta változó, két vagy három fogásos ebédmenü 1500 forint környékén van, és van egy-két á la carte fogás is, szintén ezen az árkulcson. Ebédre túl sok bor sem folyik az asztalokon, főleg házi szörpökkel operálnak a kínálatban, így valószínűleg marad a sűrű fillér elve. No, de nem azért jöttünk, hogy a befektetés megtérülést vegyük górcső alá, hanem hogy ebédeljünk, lévén, gasztro-jólértesültségünknek megfelelően mi is megkaptuk a fülest. Egyetlen udvari kisszobányi, barátságos szigetre toppanunk, benne egy sürgő-forgó, mosolygó fiatalember, mennyezeti falitáblán a mai fogások.

A menühöz zellerkrémleves jár, nagyszerű, krémes állagú, tejszínesen-selymes lé, benne karakteres hagymadarabkák és díszítő elemnek pár csepp olíva olaj. Kiváló indítás, de egy darabig be is kell érnünk ennyivel, mert a konyha váratlanul befékez, mint a pincérünk indokol: a fasírt sajnos kicsit lassabban készül a tervezettnél. Ami azt illeti, szerintünk meg picit odakapott, állapítjuk meg mikor végre megérkezik a gusztusos, vastag húskorong, alatta répás csicseriborsó „finom főzelék”. A „b” menü sem tekinthető sablonosnak; coq au vin , a franciák nemzeti kincse: vörösboros kakas. Nem egy gyakori ebédmenü fogás, különösen ilyen áron. Márpedig ez bizony egy szépen főtt-pirult kiskakas, elegáns, mély vörösbor szaftban, két jó állagú kiflikrumplival, öröm minden falat.

A napi desszert tejberizs erdei gyümölcsös dzsemmel, üde, friss és vidám zárófogás, pont alkalmas arra, hogy nehéz szívvel, de boldogan induljunk vissza a rettentes, taknyos-ködös téli Bajcsy-Zsilinszky útra.

 

Chablon Bistro

Bajcsy-Zsilinszky 27.

One Response to Titkos asztaltársaság
  1. nosztalgika Válasz

    Szimpatikus a hely a leírás alapján, csak az a gond, hogy mire elszánnám magam a látogatásra, már bizonyára nem az itt említett gyümölcsös tejberizs lesz a desszert.
    Azért lehet, hogy kockáztatok.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>