Időm Hestonnal

Heston Blumenthal neve annyira összeforrt már a csúcsgasztronómiával, hogy például van olyan hamburgerező Pesten, ahol választani lehet sima sült krumpli, és „Heston sült krumpli” között, ami arra utal, a márkanév minden értő számára ismert és megbecsült.

Heston az öntörvényű, extravagáns zseni, aki a molekuláris gasztronómia legmélyére ásta magát, tévésorozataiban eszement menüket állít össze évszázadokkal ezelőtti korszakok és stílusjegyek módjában. Éttermében az egyik elhíresült fogást iPodról játszott tengerzúgással együtt kell elfogyasztania a kifinomult vendégkörnek. A nagy kérdés tehát, mit és hogyan főz egy olyan szakács odahaza, akinek védjegye a különlegesebbnél különlegesebb hozzávalók felkutatása és felhasználása, konyhája pedig inkább vegyi üzemnek tűnik kis kémcsövekkel és űrbéli eszközökkel, semmint főzésre alkalmas helynek. A vaskos kötet ugyanakkor kifejezetten olvasóbarátnak tűnik, rengeteg valóban elkészíthető, no persze sokszor szokatlan recepttel, szép illusztrációkkal, aprólékos, minden részletre kiterjedő leírásokkal. Heston Blumenthal azt vallja, a jó, emlékezetes fogásokhoz elsősorban kreativitás, szárnyaló fantázia kell, a boszorkánykonyha felszereltsége teljesen másodlagos. Néhány ételnél persze beveti a modern technológia vívmányait is, de ilyenkor is elmagyarázza, mi miért, és főleg hogyan történik.

A hozzávalók világa és az ételek jellege leginkább az angolszász ízlés számára tartogat kincseket, de a kísérletező kedvű, nyitott gasztrorajongók itthon is találhatnak elkészítésre váró fogásokat benne.

Heston Blumenthal Otthon

Alexandra

408 oldal / 8500 Ft

Az írás eredetileg a Pesti Műsorban jelent meg.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>