Egyszerű ez – Szimpla piac

Süllyed a Zara-s szatyor mélyére a bio sárga cukkíni, nő a sor a csíraárus előtt. Ez nem egy fantasy regény első sora, hanem a Kazinczy utcai valóság vasárnap délelőtt. A Szimpla biopiac akkora népszerűségnek örvend, hogy lassan kinövi a rendelkezésre álló helyet – tegyük hozzá, hogy reggel kilenckor még elég kényelmesen lehet mozogni, válogatni. Tíz után azonban lassacskán felébrednek az egészségtudatos hipszterek, megtalálják a kapualjat a Lonely Planetet lóbáló turisták, özönlenek a pesti fiatalos háziasszonyok – a budai úri nép a szombati MOM piacon már megvette a saját sárga cukkínijét. A kínálat sok tekintetben hajaz a máshol már szerencsére megszokott kézműves piacéra. Itt vannak a házi füstölésű húsokat áruló háztájiak, a friss tehén- és kecskesajtot áruló kézműves kistermelők, de akad jó pár érdekesség is. Ilyen például a különleges ízesítésű tökmagokat és tökmagból készült termékeket áruló házaspár, vagy a már említett csíra árus is.

Izgalmas kínálattal rukkolnak elő a lekvárkészítők, méztermelők is, a zöldség és gyümölcs választék pedig egyenesen lenyűgöző. A piac minden héten lehetőséget ad egy-egy civil szervezetnek, társaságnak arra, hogy adománygyűjtés fejében ebédet készíthessenek, ott jártunkkor épp a Tolkien társaság ijesztő külsejű regényhősei kotyvasztottak valamit a kondérban; nem mertünk belenézni, biztos valami bájital volt. Bár az illata remek… A piaci hangulat fokozásáról minden héten más-más együttes élő műsora gondoskodik. Dél körül aztán sietnek haza friss szerzeményeikkel az öntudatos vásárlók, rotyog máris a sárga cukkíni főzelék, biócsírával. Ilyen egyszerű az, akarom mondani, Szimpla.

Szimpla Kert

VII., Kazinczy utca 14.

Az írás eredetileg a Pesti Műsorban jelenet meg.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>