Bodrogi Gyula: 80 év, recept, történet

Szakácskönyvből nagyon nehéz újat feltalálni: a receptek persze kimeríthetetlenek, de a felépítés nagyjából mégis ugyanaz: hozzávalók, recept, ételfotók és hangulatfotók. Bodrogiéknak (apja s fia) ezt a szerkezetet sikerült remekül megfűszerezniük nyolcvan személyes történettel, amelyek még közelebb hozzánk a közkedvelt színészt és megágyaznak a soron következő receptnek is.

A kitalálást – mely szerint minden életévhez tartozik egy sztori -, nem érdemes komolyan venni, nem is ez a lényeg. A kis anekdoták legfeljebb korszakokat jelölnek ki: a háborús gyerekkor kreatív-nélkülöző konyháját, a fiatal és bohó színészlét csóróságát és vagányságát, majd pedig, ez aligha meglepő Bodrogi Gyula esetében, jönnek a vadásztörténetek. A rövid kis szösszenetekből hangulatos életképek állnak össze, színészóriások komikus bakijai, vagy épp másnapos botlásai, izgalmas vadászkalandok, italozás, falatozás, csipetnyi politika. A receptek legtöbbször valamilyen módon rímelnek a fölöttük bemutatott történetre, de nem mindig kell szoros összefüggést keresni.

Egy pityókásan a kerítésen fennakadás okozta törött borda történetéhez simán passzol például egy rántott borda, egy színpadi elcsúszáshoz egy csúsztatott palacsinta. Bodrogi nem titkolja a titkos házi recepteket sem, megtaláljuk például az immár legendás csülöktatárt, vagy épp a dupla-lecsó elkészítésének mikéntjét is. A kemencés fogásokat, vagy épp a friss vadászzsákmányból készülő csemegéket csak irigyelni tudjuk, de a fogások nagy többsége otthon is elkészíthető, nem is feltétlenül bonyolult, úgyhogy érdemes nekiállni. Bár azért a laktató, koleszterin dús fogásokra utalva nem árt, ha tudjuk, nyolcvan még gombócból is sok…

Alexandra

176 oldal / 3999 Ft

Az írás eredetileg a Pesti Műsorban jelent meg

One Response to Bodrogi Gyula: 80 év, recept, történet
  1. súlyos egyéniség Válasz

    A könyvet hitelesíti, hogy a művész úr mindig is szívesen mesélt vadászatról és főzőcskékről a könyv megírása előtti évtizedekben is. A recepteket pedig gondolom a vendéglőjük hitelesíti.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>