Kakukkfüves csirkeragu

Az ilyen receptek nem is igazán receptek, tulajdonképpen mindenki azt tesz bele, ami a keze ügyébe kerül, vagyis ami van otthon. Mivel azonban többé-kevésbé egy kaptafára készülnek, érdemes egy-két alapreceptet fejben tartani, aztán egészen szabadon elrugaszkodni tőle a kereslet és kínálat függvényében.

Hátránya a műveletnek, hogy wokban készül, amihez a jobb konyhákon gáz szükségeltetik, aminek épp most kicsit híján vagyunk. Ugyanakkor léteznek már nagyszerű indukciós wok-tűzhelyek is, amelyek elektromossággal és energiatakarékossággal működnek. Igaz, háztartásokban ez elég ritka, így talán érdemes megvárni a gázszolgáltatás helyreállítását.

Addig is megtehetjük a szükséges előkészületeket, vágjunk fel egy csirkemellet, csíkozzunk fel tarját, ilyenek. Aztán gyújtsunk alá a woknak, lesz ami lesz.

Először is kevés olajon hagymát pirítunk, erre dobjuk rá a csíkozott tarját, vagy más szaftosabb füstölt húst. Ezt is kicsit lepirítjuk, majd máris jöhet a csirkemell, amelyet ugyancsak körbepirítunk, hogy minden oldalán elveszítse a nyers hússzínt. Ekkor gyorsan megfűszerezzük: só, frissen őrölt feketebors, pár gerezd zúzott fokhagyma és kakukkfű.

A fűszerekkel alaposan elkeverjük, majd felöntjük némi fehérborral az akkorra már ragunak nevezhető képződményt. A bort hagyjuk felére párologni, ekkor beledobhatunk csíkozott csemegeuborkát (sós uborkát, kovászost…), és ha az is átmelegszik, jöhet bele egy konzervke darabolt kukorica is. A végső fűszerezés előtt a ragu szószát (szója)(diétás)tejszínnel állítjuk be a kellő állagúra, színűre. A kóstoláskor dől el, hogy kell-e még bele kis só, vagy kakukkfű, más nem fog hiányozni semmiképp.

Rizzsel érdemes tálalni, de nem istentől elrugaszkodott, ha esetleg spagetti tetejére, pasta-feltétként (sugoként) használjuk. És spóroljunk belátással a gázzal…

One Response to Kakukkfüves csirkeragu
  1. tudálékos Válasz

    Izgalmas ízek keverednek, tarja, csirke, kakukkfű- de a diétás szója tejszíntől , attól tartok, nem válik igazán diétássá az egyébként finom ragu.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>